KRAJNJI SJEVER EVROPE

Koliko košta hrana na otoku gdje ništa ne raste i radi samo jedna prodavnica

Blomdal je objavila snimak na YouTubeu gdje je pokazala kako život na Svalbardu nije lak

Cecilija u svom gradu ima samo jednu trgovinu. Screenshot

E. Ć.

1.5.2024

Na otoku na krajnjem sjeveru Evrope ništa ne raste, a hranu dostavljaju brodovima i avionima, što se odražava na cijene u jedinoj trgovini koju imaju tamo.

Cecilija Blomdal (Blomdahl) živi u jednom od najsjevernijih gradova na svijetu – blizu Longjearbjena na otoku Spitsbergen.

U blizini Sjevernog pola

Radi se o mjestu na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom oceanu, koje se nalazi u blizini Sjevernog pola.

Blomdal je objavila snimak na YouTubeu gdje je pokazala kako život na Svalbardu nije lak.

Zbog geografskog položaja dani ovdje izgledaju drugačije. Na Svalbardu postoje tri glavna godišnja doba: polarno ljeto, polarna zima i solarna zima. U periodu od novembra do februara nema sunca, ali često vide sjevernu svjetlost.

Sunce izlazi početkom marta, kada ga grad priprema i slavi. Od tada do maja traje sunčana zima. Od maja do septembra vrijeme je polarnog ljeta i takozvanog ponoćnog sunca koje otežava san onima koji nisu navikli.

Nošenje vatrenog oružja ovdje je potpuno normalno jer na ovom otoku ima više polarnih medvjeda nego ljudi. Naizgled miroljubivi polarni medvjedi s dugim bijelim krznom također mogu napadati, pa ljudi nose oružje sa sobom kada izlaze iz kuće.

Koliko god čudno zvučalo, mačke su zabranjene na Svalbardu. Razlog je okoliš. U ovom izoliranom ekosustavu ima tako malo ptica da su i one zaštićene zabranom mačaka.

Riskiranje s isteklim rokovima

Svalbardbuttiken je jedini supermarket na Svalbardu i nudi tipične proizvode – od povrća i voća, mesa i ribe do kozmetike, kućne opreme i sličnih potrepština.

Blomdah ovdje kupuje sedmično, a mjesečno za dvije osobe potroši oko 1.200 eura. Manje pakiranje svježih pilećih prsa bez kosti košta 165 NOK ili oko 14 eura. Šest rola toaletnog papira stoji 7,5 eura, kilogram banana oko 3 eura, a avokada 4 eura.

Jaja su iznenađujuće jeftina s obzirom na to da se hrana uvozi brodovima i avionima, tako na Svalbardu 18 jaja stoji nešto manje od 4,75 eura.

Svako ko je spreman riskirati s isteklim rokom trajanja, u ovoj jedinoj trgovini na otoku kupuje vrlo povoljno.

- Ako je hrani istekao rok trajanja, trgovina će vam dati veliki popust od 50 do 70 posto samo da je se riješite - ispričala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.