KASNO SINOĆ

Iz Iraka ispaljene rakete prema bazi međunarodne koalicije u Siriji

To je prvi veliki napad na snage koalicije koju predvodi Vašington, poslije višesedmičnog zatišja

Sirija (Fotografija ne opisuje navedeni događaj). AP Photo / Baderkhan Ahmad, File

S. S.

22.4.2024

Rakete su kasno sinoć ispaljene iz sjevernog dijela Iraka ka bazi međunarodne antidžihadističke koalicije u susjednoj Siriji, saopćile su iračke snage sigurnosti koje su pronašle vozilo koje je korišteno za lansiranje tih projektila, prenosi BETA.

To je prvi veliki napad na snage koalicije koju predvodi Vašington, poslije višesedmičnog zatišja. Protekle zime su naoružane proiranske frakcije sprovele desetine raketnih napada i onih bespilotnim letjelicama na američke vojnike raspoređene na Bliskom istoku.

"Velika operacija potrage i inspekcije" pokrenuta je sinoć u provinciji Niniva, na sjeveru Iraka, na granici sa Sirijom, kako bi se pronašli počinioci napada, saopćile su iračke snage sigurnosti. Te snage su optužile "nepoznate napadače" da su raketama gađali bazu međunarodne koalicije oko 21.50 po lokalnom vremenu.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila da je "nekoliko raketa ispaljeno sa iračke teritorije ka bazi Harab al Džir u kojoj se nalaze američke snage" na sjeveroistoku Sirije. Opservatorija sumnja da je za taj napad odgovorna proiranska naoružana grupa.

Ovi raketni napadi sprovode se u vrijeme rastućih napetosti u regionu, gdje je u toku rat između izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.