MAĐARSKI PREMIJER

Orban: Na korak smo od toga da Zapad šalje trupe u Ukrajinu

Novac, novac, oružje, ali situacija se ne popravlja, zapravo se pogoršava - kaže Orban

AP Photo/Markus Schreiber, File

D. H.

19.4.2024

Zapad je na korak od slanja trupa u Ukrajinu i danas u Briselu vlada proratna većina, saopćio je mađarski premijer Viktor Orban.

Ratno raspoloženje

- U Evropi je raspoloženje ratno, a politikom dominira logika rata. Vidim pripreme za rat od svih i sa svih strana. Generalni sekretar NATO-a želi da uspostavi ukrajinsku misiju NATO-a. Evropski lideri su već ušli u rat, razgovaram s njima, čujem ih, oni vide ovaj rat kao svoj i vode ga tako - istakao je Orban.

Mađarski lider je ukazao na postepeno povećanje pomoći Evrope Ukrajini, počevši od slanja vojne opreme i uvođenja sankcija Rusiji do slanja oružja i novca, prenio je "HirTV".

Situacija se ne popravlja

- Novac, novac, oružje, ali situacija se ne popravlja, zapravo se pogoršava. Na korak smo od toga da Zapad šalje trupe u Ukrajinu. Ovo je vrtlog rata koji može da odvuče Evropu u dubinu. Brisel se igra vatrom - upozorio je Orban i naglasio da Budimpešta neće biti uvučena u rusko-ukrajinski sukob.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je da je strategija evropskih lidera štetna po Evropljane i istakao da, uprkos tome što se lideri EU ''osjećaju kao da su u ratu'', Evropa to nije, jer je ''niko nije napao''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.