PREMIJER KATARA

Muhamed bin Abdulrahman el-Tani: Bliski istok prolazi kroz osjetljive trenutke

Region Bliskog istoka prolazi kroz osjetljive uslove i pozivamo sve strane da smanje tenzije i spriječe da region sklizne u novi val sukoba

Premijer Katara Muhamed bin Abdulrahman el-Tani. Platforma X

Anadolija

17.4.2024

Premijer Katara Muhamed bin Abdulrahman el-Tani (Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani) upozorio je da region Bliskog istoka prolazi kroz vrlo osjetljive momente te je pozvao sve strane da smanje tenzije, javlja Anadolu.

El-Tani je održao zajedničku konferenciju za novinare sa rumunskim kolegom Marcelom Ciolacuom u Dohi, glavnom gradu Katara.

Region Bliskog istoka

- Region Bliskog istoka prolazi kroz osjetljive uslove i pozivamo sve strane da smanje tenzije i spriječe da region sklizne u novi val sukoba - rekao je premijer Katara.

Osvrnuo se i na pregovore o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela.

- Pregovori su u osjetljivoj fazi i trenutno postoje određene poteškoće - dodao je.

El-Tani je istakao da Katar pokušava da prevaziđe ove poteškoće kako bi se okončala patnja Palestinaca u Pojasu Gaze.

Optuženi za genocid

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 33.899.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.