U EGIPATU

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Izrael i Hamas u nedjelju su poslali timove u Egipat na razgovore koji su uključivali katarske i egipatske posrednike, kao i direktora CIA-e

Pojas Gaze. Anadolija

FENA

9.4.2024

Zvaničnik Hamasa saopćio je da nije bilo napretka u pregovorima u Kairu o prekidu vatre u ratu u Gazi, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je da je određen datum za invaziju na Rafah, posljednje utočište enklave za raseljene Palestince.

Izrael i Hamas

Izrael i Hamas u nedjelju su poslali timove u Egipat na razgovore koji su uključivali katarske i egipatske posrednike, kao i direktora CIA-e Vilijam Burns (William).

Burnsovo prisustvo naglasilo je rastući pritisak glavnog saveznika Izraela, Sjedinjenih Država, za sporazumom kojim bi se oslobodili izraelski taoci u Gazi i donijela pomoć palestinskim civilima.

- Nema promjene u poziciji okupatora (Izraela), i stoga nema ništa novo u pregovorima u Kairu - kazao je za Reuters izvor iz Hamasa, koji nije želio biti imenovan.

- Još nema napretka - dodao je.

U Jerusalemu u ponedjeljak, dan nakon što su se izraelske snage povukle iz nekih područja južne Gaze, Netanyahu je kazao da je dobio detaljan izvještaj o pregovorima u Kairu.

- Neprestano radimo na postizanju naših ciljeva, prije svega oslobađanja svih naših talaca i potpune pobjede nad Hamasom - izjavio je Netanjahu.

Ulazak u Rafah

- Ta pobjeda zahtijeva ulazak u Rafah i eliminaciju ondašnjih terorističkih bataljona. Desit će se to - postoji datum - dodao je on, ne precizirajući datum.

Rafah je posljednje utočište za palestinske civile raseljene zbog nemilosrdnih izraelskih bombardovanja koja su sravnila sa zemljom njihova matična naselja. To je ujedno i posljednje značajno uporište Hamasovih borbenih jedinica, tvrdi izraelska strana.

Više od milion ljudi stisnuto je u južni grad u očajnim uslovima, bez hrane, vode i skloništa, a strane vlade i organizacije pozvale su Izrael da ne vrši invaziju iz straha od krvoprolića.

Stotine stanovnika koji žive u šatorima u Rafahu vratilo se u ponedjeljak u svoja devastirana naselja nakon izraelskog povlačenja. Neki su išli u kolicima i otvorenim vozilima, dok su drugi jednostavno šetali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.