SIRIJA

Iranska ambasada u Damasku sravnjena sa zemljom: Izraelci navodno ubili i zapovjednika Iranske revolucionarne garde

Iranski mediji su također rekli da je aneks uništen te da iranski ambasador u Siriji Hosein Akbari i članovi njegove porodice nisu povrijeđeni

Nakon napada. AP Photo / Omar Sanadiki

S. S.

1.4.2024

Izrael je u ponedjeljak napao aneks zgrade iranske ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku, piše France24.

Dopisnici novinske agencije AFP saopćili su da je aneks sravnjen sa zemljom.

Iranski mediji su također rekli da je aneks uništen te da iranski ambasador u Siriji Hosein Akbari i članovi njegove porodice nisu povrijeđeni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOLJP), britanska organizacija evidentira instance kršenja ljudskih prava u Siriji, objavila je da je šest osoba poginulo u napadu na iransku ambasadu.

Visoki zvaničnik

Sirijska novinska agencija SANA saoćila je da se sirijska protivzračna odbrana "obračunala s neprijateljskim metama" kada su se približile Damasku.

Saudijska novinska agencija Al-Arabiya, pozivajući se na iranske medije, javlja da je visoki dužnosnik Islamske revolucionarne garde Mohammad Reza Zahedi ubijen u izraelskom napadu na Damask. Ta je informacija potvrđena i Reutersu.

Iranska je državna televizija saopćila da je u napadu stradalo i nekoliko iranskih diplomata.

Times of Israel piše da je Mohamad Reza Zahedi navodno bio visokopozicionirani zapovjednik snaga Kuds, tajne vanjske jedinice Revolucionarne garde koja je specijalizirana za nekonvencionalno ratovanje i vojno-obavještajne operacije.

Prethodno je bio na čelu Ratnog zrakoplovstva i Kopnene vojske Revolucionarne garde.

Nisu komentarisali izvještaje

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je kako "ne komentariše izvještaje inostranih medija”.

Sirijska državna televizija potvrdila je da je napadnut iranski konzulat. Iranski mediji ranije su saopćili da je pogođena zgrada blizu ambasadoru, a iranska studentska novinska agencija piše kako su mete bili konzulat i rezidencija ambasadora.

Izrael je od početka sukoba u Pojasu Gaze pojačao zračne napade na Siriju, gađajući ciljeve proiranskog pokreta Hezbolah i Iranske revolucionarne garde, saveznike sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.