OBLAST HARKOV

Ukrajina optužila Rusiju da je uništila termoelektranu na istoku zemlje

Stepen uništenja varira od potpunog do značajnog - navodi se

AP

FENA

30.3.2024

Ukrajina je u subotu optužila Rusiju da je uništila Zmiivska termoelektranu koja se nalazi na istoku zemlje, oblasti Harkov.

Raščišćavanje u toku

Centrenergo, kompanija koja upravlja elektranom, objavila je na svojoj stranici da je elektrana kritično oštećena tokom napada 22. marta, prenosi Anadolija.

- Ruska vojska je 22. marta uništila jednu od najvećih termoelektrana u oblasti Harkov. Svi blokovi su uništeni, a pomoćna oprema je oštećena. Stepen uništenja varira od potpunog do značajnog - navodi se.

U toku su radovi na raščišćavanju ruševina koje blokiraju pristup većini opreme, što je takođe onemogućilo preciznu procjenu razmjera štete i izglede za obnovu, dodali su iz Centrenerga.

Pomoć donatora

U saopćenju se navodi da je ukrajinski ministar energetike Roman Galuščenko obećao pomoć donatora u saniranju štete od napada.

Ministarstvo odbrane Rusije je 22. marta saopćilo da je izvelo masivan uzvratni udar visokopreciznim oružjem i bespilotnim letjelicama na ukrajinske energetske objekte i vojno-industrijski kompleks kao odgovor na napade na ruske pogranične oblasti.

Rat u Ukrajini traje više od dvije godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.