STIŽU OSUDE

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo "gnusan i kukavički teroristički napad“ u koncertnoj dvorani u Moskvi

Vijeće je ukazalo da ovaj napad potvrđuje kako je terorizam u svim njegovim oblicima jedna od najozbiljnijih prijetnji miru

Poginulo 60 osoba. RIA Novosti

Z. K.

23.3.2024

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osudilo je u petak "gnusan i kukavički teroristički napad“ u koncertnoj dvorani Krokus siti hol u Moskvi. Članovi Vijeća izrazili su i najdublje saučešće porodicama nastradalih i ruskom narodu, a povrijeđenima poželjeli brz i potpun oporavak.

Ozbiljna prijetnja

Vijeće sigurnosti je ukazalo da ovaj napad potvrđuje kako terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti, navodi se u saopćenju donijetom na rusku inicijativu, a koje je objavio prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski na svoju Telegram kanalu, prenio je TASS.

Članice Vijeća pozvale su sve zemlje da aktivno sarađuju s Rusijom na privođenju pravdi svih onih koji su povezani s terorističkim napadom u Krokus siti holu u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, navodi se u saopćenju.

Ističe se da je Vijeće istaklo potrebu da se počinioci, organizatori, finansijeri i sponzori tih terorističkih akata pozovu na odgovornost i privedu pravdi. 

Broj žrtava

Vijeće je ponovilo da je potrebno da se sve države bore svim sredstvima, u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom, protiv prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti izazvanim terorističkim aktima, navodi se u saopćenju.

Prema preliminarnim podacima, više od 60 ljudi je poginulo u terorističkom napadu na koncertnu dvoranu Krokus siti hol, a broj žrtava bi mogao da se poveća, objavljeno je na Telegram kanalu ruskog Istražnog komiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.