DETALJNI PODACI

Koliko je do sada milijardi eura EU izdvojila za pomoć Ukrajini?

Evropska unija je kao izraz podrške Ukrajini za pivredu izdvojila 93,3 milijarde eura

Reuters

D. H.

22.3.2024

Evropsko vijeće je objavilo detaljne podatke o finansijskoj pomoći EU koja je od početka ruske agresije dodijeljena Ukrajini. EU je do sada dodijelila Kijevu 138 milijardi eura, u obliku finansijske, humanitarne i vojne pomoći.

Evropska unija je kao izraz podrške Ukrajini za pivredu izdvojila 93,3 milijarde eura.

Podrška ukrajinskoj privredi. Screenshot

Samo za jačanje sposobnosti ukrajinske vojske izdvojeno je 28 milijardi eura pomoći (do aprilu 31 milijardu). Šest miljardi iz Evropskog instrumenta miorovne pomoći, a 22 milijarde eura u obliku bilateralnih doprinosa država članica.

Sredstva za jačanje oružanih snaga. Screenshot

Istovremeno 40.000 ukrajinskih vojnika, između 2022. i 2023. godine osposobljeno je u okviru misije EU za vojnu pomoć

Za prihvat izbjeglica na raspolaganje je stavljeno 17 milijardi eura. Više od 4,2 milijuna ljudi koji su pobjegli iz Ukrajine uživalo je privremenu zaštitu u EU-u.

U obliku humanitarne pomoći do februara je izdvojeno za Ukrajinu tri milijarde eura.

3 milijarde humanitarne pomoći. Screenshot

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je danas da će Ukrajina dobiti još 20 milijardi eura vojno pomoći od evropskih institucija.

"Od početka rata dali smo 31 milijardu eura vojne pomoći, a za ovu godinu planirano je još 20 milijardi eura", rekao je Borrell.

Borrellovih 20 milijardi eura je procijenjeni iznos koji zemlje članice planiraju izdvojiti ove godine za vojnu pomoć Ukrajini, ali to je samo procjena jer nisu sve navele svoje brojke.

Pet milijardi eura koje su ministri vanjskih poslova formalno dogovorili ove sedmice u novom paketu EPF-a za Ukrajinu, Fondu za pomoć Ukrajini, nije uključeno u 31 milijardu eura ili 20 milijardi eura.

Infografiku Evropskog vijeća možete pogledati na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.