BLOKIRALI ULAZE I IZLAZE

Veliki protest u Poljskoj: Oko 70.000 poljoprivrednika blokiralo puteve koji vode do Varšave

Prema izvještajima poljskih medija, protest velikih razmjera, kojem je prisustvovalo oko 70.000 farmera

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Poljoprivrednici u Poljskoj  - Avaz
Anadolija

20.3.2024

Poljoprivrednici u Poljskoj koji protestuju protiv poljoprivredne politike Evropske unije (EU) i uvoza jeftinog žita i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine blokirali su ulazne i izlazne rute u glavni grad Varšavu, javlja Anadolija.

Prema izvještajima poljskih medija, protest velikih razmjera, kojem je prisustvovalo oko 70.000 farmera, počeo je nakon što pregovori između ministra poljoprivrede Czeslawa Siekierskog i grupa poljoprivrednika nisu dali nikakve rezultate.

Desetine hiljada farmera, reagujući na uvoz jeftinog žita i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i poljoprivrednu politiku EU, doveli su do zatvaranja puteva za saobraćaj postavljanjem barikada na otprilike 600 različitih tačaka, uključujući i puteve koji vode ka Varšavi.

Poljoprivrednici u Poljskoj održali su 6. marta demonstracije ispred kabineta premijera u Varšavi.

Poljoprivrednici u mnogim zemljama EU, posebno u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Belgiji, Poljskoj, Mađarskoj i Grčkoj, reaguju na nedavno provedenu poljoprivrednu politiku.

Poljoprivrednici širom Evropske unije protestovali su posljednjih mjeseci i pozivali na izmjene ograničenja koja nameće plan Green Deal za borbu protiv klimatskih promjena. Istodobno traže ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koje su napuštene nakon ruske vojne agresije 2022. godine.

Poljoprivrednici kritiziraju EU jer "otežava poljoprivrednu proizvodnju uvođenjem strogih pravila o korištenju ugljičnih gnojiva i pesticida u okviru Zelenog dogovora".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.