IZMEĐU TEL AVIVA I HAMASA

Izraelski mediji: U Kataru zvanično počeli pregovori o razmjeni zarobljenika

Prema vijestima, neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je da su pregovori počeli i da će biti dugi, teški i složeni

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

19.3.2024

Izraelski mediji objavili su da su pregovori za postizanje sporazuma o razmjeni zarobljenika između Tel Aviva i Hamasa zvanično počeli dolaskom izraelske delegacije u Katar, javlja Anadolija.

Prema novinama "Yedioth Ahronoth", pregovori o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Tel Aviva službeno su počeli dolaskom izraelske delegacije predvođene šefom Mossada Davidom Barneom u Dohu.

Šef Mosada Barnea (Mossada) vratit će se danas u Izrael, a izraelski radni tim na visokom nivou, koji se sastoji od službenika Mosada, vojne obavještajne službe (AMAN) i agencije za unutrašnju sigurnost Shin-Bet (Shabak), ostat će u Kataru nekoliko dana.

Prema vijestima, neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je da su pregovori počeli i da će biti dugi, teški i složeni, zahtijevajući mnogo strpljenja.

U vijestima izraelskog privatnog televizijskog kanala Channel 12 objavljeno je da su pregovori vođeni u hotelu u privatnom kompleksu u Dohi.

U vijestima je navedeno da postoji hodnik koji dijeli prostoriju izraelskih predstavnika od sobe predstavnika Hamasa i da se ne očekuje njihovo sastajanje, te da će se između dvije prostorije tokom razgovora kretati katarski i egipatski posrednici.

Prema izvještaju, neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da bi pregovori mogli trajati oko dvije sedmice.

Zvaničnik je naveo da predstavnici Hamasa u Kataru neće donijeti odluku, nego da će to učiniti Yahya Sinvar, vođa Hamasa u Gazi, i da će za bilo koju tačku za napredovanje trebati 24 do 36 sati dok ne dođe Sinvarov odgovor.

Hamas je 14. marta objavio da je prijedlog o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni zarobljenika s Izraelom proslijedio posrednicima u Kataru i Egiptu.

Tada je iz Ureda za medije izraelskog premijera navedeno da su zahtjevi Hamasa u njegovoj najnovijoj ponudi bili "iracionalni".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.