VAŽNOST CIVILNE OBRANE

Njemačka ministrica: Škole trebaju pripremati učenike za mogući rat

Ministrica je također pozvala na razvijanje "opuštenog" odnosa između učenika i oružanih snaga

Betina Stark-Vatczinger. AP

D. R.

16.3.2024

Učenici u Njemačkoj moraju biti bolje pripremljeni za suočavanje sa svim vrstama potencijalnih kriza i katastrofa, uključujući i rat rekla je njemačka ministrica obrazovanja Betina Stark-Vatczinger (Bettina Stark-Watzinger).

Članica slobodnih demokrata (FDP), usmjerenih na poslovanje, naglasila je važnost civilne obrane u intervjuu za lokalne novine Funke Media Group. Stark-Vatczinger je rekla da bi se škole trebale baviti civilnom obranom i naglasila da cilj mora biti "jačanje naše otpornosti".

- Društvo u cjelini mora biti dobro pripremljeno za krize - od pandemije, prirodnih katastrofa do rata - rekla je, prenosi AFP.

Osvrnula se i na vježbe civilne obrane koje se provode u školama u drugim zemljama, poput Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši da bi i Njemačka mogla raditi isto.

Ministrica je također pozvala na razvijanje "opuštenog" odnosa između učenika i oružanih snaga. Predložila je da vojni ofisiri posjete škole kako bi objasnili što "Bundeswehr (oružane snage) čini za našu sigurnost". Istaknula je kako ne može razumjeti otpor takvoj praksi.

Službenicima Bundeswehra za mlade trenutno je dopušteno posjećivati škole u Njemačkoj na poziv nastavnika ili školskih administratora, a pozvala je i na upoznavanje mladih u Njemačkoj s prijetnjama slobodi kako bi ih bolje pripremili da se nose s takvim opasnostima. Ovo ne bi trebao biti poseban školski predmet, već dio nastavnog plana i programa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.