DOHA

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Pregovarači ove sedmice nisu uspjeli postići sporazum o prekidu vatre u ratu u Gazi

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

15.3.2024

Izrael je u petak saopćio da će poslati delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi, smatrajući da su slabe nade u primirje uprkos odbijanju dugo očekivane kontraponude Hamasa.

Ured premijera Benjamin Netanjahu (Netanyahu) također je saopćio da je odobrio plan za napad na Rafah, grad na južnom rubu Pojasa Gaze u kome se nalazi više od polovine od 2,3 miliona stanovnika na toj teritoriji, iako nije objavio vremenski okvir za takav napad.

Pregovarači ove sedmice nisu uspjeli postići sporazum o prekidu vatre u ratu u Gazi. Vašington i arapski posrednici i dalje su, međutim, odlučni postići dogovor kako bi spriječili izraelski napad na Rafah i pustili humanitarnu pomoć kako bi se spriječila masovna glad.

Prvi brod koji je dovozio pomoć u hrani stigao je u petak ujutro uz obalu Gaze, gdje humanitarna agencija tvrdi da se gradi privremeni mol za istovar pomoći.

U međuvremenu je Izrael naglasio da u nedostatku sporazuma o prekidu vatre nastavlja s ratnim planovima.

- Premijer Netanjahu je odobrio planove za akciju u Rafi. IDF (Izraelske odbrambene snage) spremaju se operativno i za evakuaciju stanovništva - navodi Netanyahuov ured u kratkom saopćenju.

- Što se tiče talaca, Hamasovi zahtjevi su još nerealni. Izraelska delegacija će otputovati u Dohu nakon što sigurnosni kabinet razgovara o stavu Izraela - dodaje se u saopćenju.

Čak je i najbliži saveznik Izraela Vašington apelovalo na Izrael da ne napada Rafah, tvrdeći da bi to izazvalo humanitarnu katastrofu. Izrael tvrdi da će prvo evakuisati stanovnike, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.