KATAR

Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Aktuelni napori Katara, kao i regionalnih i međunarodnih posrednika usmjereni su na prekid vatre u Pojasu Gaze

Pojas Gaze. Anadolija

FENA

12.3.2024

Pregovori o prekidu vatre u Gazi se nastavljaju, ali se posrednici nisu približili sporazumu između strana u sukobu, izjavio je portparol katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari.

- Aktuelni napori Katara, kao i regionalnih i međunarodnih posrednika usmjereni su na prekid vatre u Pojasu Gaze. Pregovori se nastavljaju u Dohi i Kairu, ali nismo se približili sporazumu o prekidu vatre - izjavio je on na konferenciji za novinare koju je emitirala televizijska mreža Al Jazeera.

Katarski zvaničnik je istaknuo da njegova zemlja želi trajni prekid vatre u palestinskoj enklavi, a ne kratku pauzu. Prema riječima Al-Ansarija situacija u Gazi se pogoršava te da Katar nastavlja s naporima sa svim stranama u sukobu i nada se da će konačno biti postignut dogovor.

Televizijski kanal Al Arabiya javio je 10. marta da je Hamas još neodlučan oko nastavka pregovora u Kairu o prekidu vatre u Gazi, jer izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbija ispuniti njegove zahtjeve.

Kairo je bio domaćin multilateralnih konsultacija o Gazi od 3. do 7. marta. Razgovori, međutim, nisu doveli do sporazuma između Hamasa i Izraela, prenosi TASS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.