ŠTA SE IZA BRDA VALJA

Helez s predstavnicima kompanija u Kataru: Dolaze li oklopna vozila iz Turske

Sugestivno je primijetiti poklon koji je ministar Helez dobio od kompanije BMC, a to je maketa višenamjenskog oklopnog vozila Vuran 4x4

Oružane snage Bosne i Hercegovine nemaju u svom sastavu savremena oklopna vozila. Facebook

Dean Džebić

12.3.2024

Tokom posjete Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi u Kataru delegacija Ministarstva odbrane (MO) BiH, predvođena ministrom Zukanom Helezom, sastala se s predstavnicima nekoliko turskih kompanija iz vojne industrije.

Između ostalog, ministar Helez je imao sastanke s predstavnicima kompanije „Baykar“, koja proizvodi bespilotne letjelice Bayraktar TB-2, te predstavnicima kompanije BMC, koja proizvodi oklopna vozila različite namjene.

Bilateralni sporazum

Vijeće ministara BiH i vlada Republike Turske sklopili su 2020. godine sporazum o saradnji prema kojem se našoj zemlji donira 200 miliona turskih lira. Tada je ta cifra, prema tadašnjem kursu nove turske lire, iznosila oko 60 miliona maraka, pri čemu bi ta sredstva bila usmjerena na opremanje Bataljonske grupe lake pješadije koja je deklarirana kao NATO jedinica.

Naime, prema planu i programu opremanja OSBiH, Bataljonska grupa kao NATO deklarirana jedinica treba oklopne transportere točkaše, koje OSBiH nemaju u svom sastavu.

Međutim, iako je sporazum potpisan 2020. godine, iz njegovog sadržaja i plana ništa nije implementirano, mada je delegacija MOBiH bila u posjeti kompaniji “Otokar”, koja proizvodi oklopna vozila različitih vrsta i tipova.

S druge strane, ni 200.000 miliona lira više nije 60 miliona maraka, već nešto više od 17 miliona maraka.

Dobio poklon

Sugestivno je primijetiti poklon koji je ministar Helez dobio od kompanije BMC, a to je maketa višenamjenskog oklopnog vozila Vuran 4x4.

Facebook

Ovo oklopno vozilo bi se, prema cjenovnom modelu sporazuma između BiH i Republike Turske, uklopilo u postojeći aranžman. Vuran 4x4 kupile su i Kosovske snage sigurnosti.

Remont tenkova

Prema ugovoru o nabavci rezervnih dijelova i usluzi održavanja oklopnih transportera i tenkova OSBiH, turska firma vojnopomorske industrije ASFAT iz Ankare popravila je prva četiri američka tenka M-60A3 i četiri američka oklopna transportera M-113A2 te dostavila rezervne dijelove za preostalih 16 tenkova i 16 transportera istog tipa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.