PRIJETILI I SUDIJAMA

Šest osoba uhapšeno u Grčkoj zbog veza sa terorizmom: Preuzeli odgovornost za tri napada

Svih 10 osumnjičenih suočavaju se sa optužbama, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji

Šest osoba uhapšeno u Grčkoj. Facebook

H. J. I.

27.2.2024

Antiterorističke jedinice u Grčkoj danas su uhapsile šest osoba nakon policijske operacije u Atini u vezi sa terorističkom grupom koja je preuzela odgovornost za tri bombaška napada i prijetila sudijama, prenosi grčki javni servis ERT.

Pored šestorice uhapšenih, među kojima su dva aktivna vojnika, u bombaške napade koji su predmet istrage, navodno su umiješane još četiri osobe koje se nalaze u zatvorima zbog drugih krivičnih djela.

Pretresi kuća

Svih 10 osumnjičenih suočavaju se sa optužbama, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji, pokušaj ubistva i kršenje zakona o oružju i eksplozivima.

U velikoj akciji policija je pretresla deset kuća i zaplijenila oružje, eksploziv, metke, kao i mobilne telefone i kompjutere.

Policijsko odjeljenje za borbu protiv terorizma izvršilo je danas racije u različitim dijelovima Atine u vezi sa napadima koje su izveli ekstremisti krajnje ljevice, uključujući paket bombe koji je ranije ovog mjeseca poslat tužiocu Apelacionog suda u Solunu.

Paket bombe

Nepoznata anarhistička grupa pod nazivom "Armed Response" preuzela je ranije odgovornost putem internet objave i dodala da će pojačati napade na pravosuđe u znak solidarnosti sa zatvorenim kolegama militantima.

Grupa "Simpraki Ekdikisis" (Zavjera osvete) preuzela je odgovornost za tri terorističke akcije, uključujući bombaški napad na automobil zatvorskog službenika u Hajdariju u julu 2023, bombaški napad na građevinsku kompaniju u Kifisiji u novembru 2023. i eksploziju bombe u zgradi Narodne banke u Petraloni 25. januara ove godine.

Grčka antiteroristička policija izvršila je danas racije i hapšenja u vezi sa napadima koje su preuzeli ekstremisti krajnje ljevice, uključujući paket bombe koji je poštom poslat višem sudiji, rekli su zvaničnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.