OŠTRE KRITIKE

Katar optužio Netanjahua za odugovlačenje rata u Gazi

Dodao je da će Katar nastaviti posredničke napore, istakavši da se mora okonča tragedija rata u Pojasu Gaze

Netanjahu. AP

Anadolija

19.2.2024

Katar je u ponedjeljak optužio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) za produžavanje rata u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed al-Ansari rekao je da Netanjahuove izjave u kojima je pozvao Dohu da izvrši pritisak na Hamas da oslobodi izraelske taoce nisu ništa drugo do novi pokušaj odugovlačenja i produženja rata iz razloga koji su svima postali očigledni.

- Izraelski premijer vrlo dobro zna da je Katar od prvog dana posvećen naporima posredovanja, okončanju krize i oslobađanju talaca - naveo je Al-Ansari u saopćenju.

- Ovo je postalo evidentno uspjehom prethodnog humanitarnog primirja prilikom oslobađanja 109 talaca, što je pokazalo da je posredovanje jedini efikasan metod u osiguravanju povratka talaca, deeskalaciji sukoba i zaštiti regionalne sigurnosti - kazao je.

Istakao je da Katar odbacuje optužbe izraelskog premijera o naporima Katara u rekonstrukciji i humanitarnoj pomoći palestinskom narodu u Gazi, prikazujući ih kao finansiranje Hamasa.

Dodao je da će Katar nastaviti posredničke napore, istakavši da se mora okonča tragedija rata u Pojasu Gaze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.