OBILNE PADAVINE

Foto + video / Jaka oluja pogodila Kaliforniju, nekoliko osoba poginulo

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na udare vjetra do 96 kilometara na sat

Jaka oluja pogodila Kaliforniju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
H. J. I.

6.2.2024

Obilne padavine i jaki vjetrovi paralizirali su dijelove američke savezne države Kalifornije, a prema dosadašnjim izvještajima, nevrijeme je odnijelo živote nekoliko ljudi.

Vlasti su dosad izvijestile o troje umrlih od posljedica oluje. U blizini grada Sakramenta, muškarca je udarilo drvo koje je palo u njegovom dvorištu i kasnije je preminuo od povreda, objavio je u ponedjeljak ured mrtvozornika okruga Sakramento.

U nedjelju su dvije osobe također smrtno stradale od pada drveća u sjevernoj Kaliforniji, prema izvještajima američke televizije CNN.

Oluja, koja je isprva bjesnila na području San Franciska, u ponedjeljak je putovala južnije i stigla do Santa Barbare i Los Anđelesa. 

Obilna kiša izazvala je odrone, poplavila ceste i paralizirala opskrbu strujom. Nacionalna meteorološka služba upozorila je na udare vjetra do 96 kilometara na sat.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom (Newsom) već je u nedjelju upozorio na "ozbiljnu oluju s opasnim i potencijalno opasnim posljedicama" i proglasio vanredno stanje za nekoliko okruga.

Razlog obilnih oborina je vremenski fenomen nazvan "atmosferska rijeka". Nacionalna meteorološka služba u Las Vegasu rekla je da se radi o "koncentriranom kanalu vlage koji potječe iz suptropa, prenoseći vlagu i obilne padaline u srednje geografske širine".

Budući da vlažne zračne mase koje pogađaju Kaliforniju uglavnom dolaze iz tropskih morskih regija u Pacifiku oko Havaja, poznate su i kao "Ananas ekspres".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.