OSUMNJIČENA 4 MUŠKARCA

Incident u Skoplju: Napadači upali u toranj, tukli kontrolore leta, reagovao i NATO

Delegacija Evropske unije navela je da sa zabrinutošću prati dešavanja u vezi s M-NAV-om

Incident se desio 4. januara. Platforma X

H. J. I.

10.1.2024

Početak godine u Sjevernoj Makedoniji obilježio je skandal kada je osam osoba upalo u kontrolu letenja te zemlje (M-NAV) i verbalno i fizički napalo dežurne kontrolore, koji su u tom trenutku vodili računa o bezbjednosti saobraćaja na nebu. Zbog incidenta su reagovali NATO, EU, kao i strane ambasade, a ubrzo su uslijedile i smjene rukovodstva te službe.

Incident se desio 4. januara, a Sindikat kontrole letenja je saopćio da je osam osoba ušlo u zgradu kontrole i verbalno, ali i fizički napalo više kontrolora, jer su podržali protest sindikata i pobunili se protiv stranačkog zapošljavanja u toj službi, rekao je predsjednik Sindikata Aleksandar Tasevski. 

MUP je potvrdio da se incident desio i da su napadnuta tri zaposlena u M-NAV-u.

- Lice zaposleno u M-NAV-u prijavilo je da je došlo do narušavanja javnog reda i mira u objektu, odnosno da je B.N. (lice zaposleno u ustanovi), zajedno sa još nekoliko nepoznatih lica, fizički napao P.B., E.K. i B.R. (lica zaposlena u ustanovi). Odmah po prijemu prijave, na lice mjesta izlaze policijski službenici SVR-a Skoplje - saopćio je MUP.

Za napad su osumnjičena četvorica muškaraca, uključujući koordinatora albanske partije DUI Bekima Nezirija, koji je savjetnik direktora kontrole letenja i bivši ministar ekonomije.

Kako su objavili skopski mediji, među napadačima je i bivši fudbaler Ersen Sali. On je u februaru 2022. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog teških krivičnih djela protiv javne bezbjednosti, ali je žalbom iste godine u novembru ukinuta kazna zatvora.

Kontrolor napadnut jer brine o struci umjesto o stranci

Prema navodima medija, incidentu je prethodilo ispitivanje u policiji predsjednika Sindikata kontrolora Aleksandra Tasevskog po prijavi dvojice direktora iz albanske partije DUI. Tasevski je poslije izjave u policiji održao konferenciju za medije na kojoj je iznio sumnje u zloupotrebe koje vrši rukovodstvo.

Ubrzo su u kontrolu stigla dva vozila bez registarskih oznaka. Predsjednik partijskog ogranka DUI u Čairu Bekim Neziri i zaposlen u kontroli je sa svojom propusnicom propustio sedam osoba koje nisu bile zaposlene i gdje je nezaposlenima bio onemogućen ulazak bez bezbjednosnih provjera i posebne dozvole za ulazak.

Grupa od osam ljudi u objektu koji prati i obezbjeđuje bezbjednost zračnog saobraćaja iznad Sjeverne Makedonije, došla je kod službenika P.B. Zamjerili su mu da je sa sindikatom, a ne sa strankom.

E.S. (blizak saradnik Bekima Nezirija) je udario kontrolora, poslije čega je Neziri počeo da viče i da mu prijeti. Nasilnici su vikali na još dvojicu albanskih kontrolora.

Mediji pišu da je napadač E.S. suprug nove službenice u M-NAV-a, protiv čijeg zapošljavanja se pobunio sindikat, tražeći da se na radna mjesta primaju stručnjaci umjesto partijskih kadrova.

Jedan od napadnutih kontrolora više dana je bio nedostupan policiji za davanje izjave kao svjedoka i žrtve, a pronađen je kada je pokušao da pobjegne na Kosovo. Nakon što je lociran na granici on je spriječen da izađe iz Sjeverne Makedonije i dao je izjavu.

Mediji pišu da razlog neodazivanja policiji može da se krije u odluci suda da napadačima ne odredi pritvor.

Tužilaštvo i sud različito o napadu

Iako tužilaštvo smatra da je napadom na kontrolore letenja izvršeno krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti zračnog saobraćaja, kao i da postoji realna opasnost da četvorica osumnjičenih pobjegnu, utiču na svjedoke i oštećene, ali i na osumnjičene koji su još nedostupni, kao i da ponove zločin, sud je odbio da im odredi pritvor.

Njima su umjesto pritvora određene takozvane mjere opreza.

Sudije su im odredile zabranu napuštanja Skoplja, obavezu da se prijave sudu, oduzeti su im pasoši i zabranjena komunikacija sa pretučenima i međusobno.

Ali uz ove mjere, osumnjičeni, među kojima je i Neziris, mogu da odu na posao u M-NAV – mjesto gdje se incident desio i gdje postoje dokazi i svjedoci.

Za još četvoricom osumnjičenih se traga.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je za medije rekao da nezadovoljstvo kontrolora letenja traje već duže vrijeme i podsjetio da je njihov sindikat reagovao prije godinu-dvije, kada je bilo pokušaja konkurencije da primi nekvalifikovane kadrove.

- To je dio kritične infrastrukture. Na nju se gleda sa posebnom pažnjom. Za tu kritičnu infrastrukturu postoji poseban zakon. Mi smo članica NATO-a i ovakav skandal nije trebalo dozvoliti. U prostorijama tog dijela kritične infrastrukture, da se obračunavaju fizički kao da je kafana. Mislim da je ova institucija zrela za generalni remont - rekao je Pendarovski poslije incidenta.

On je istakao da je poslije napada reagovao NATO, koji je pitao da li je makedonsko nebo bezbjedno za NATO avione. Delegacija Evropske unije navela je da sa zabrinutošću prati dešavanja u vezi s M-NAV-om.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Tomislav Tuntev rekao je tokom incidenta nije bilo povrede niti ugrožavanja bezbjednosti vazdušnog saobraćaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.