"ZAHTJEV ZA OTKUPNINOM"

Mađarska će povući veto na pomoć Ukrajini ako EU deblokira sva zamrznuta sredstva

Evropski čelnici trebali bi donijeti historijske odluke na samitu ove sedmice

Viktor Orban. Facebook

H. J. I.

13.12.2023

Mađarska je uputila Briselu zahtjev za otkupninu. Budimpešta je spremna povući svoj veto na novi paket pomoći Evropske unije Ukrajini ako Brisel pristane deblokirati sva sredstva koja su zamrznuta zbog zabrinutosti oko vladavine prava u Mađarskoj, rekao je savjetnik premijera Viktora Orbana.

Historijske odluke

Evropski čelnici trebali bi donijeti historijske odluke na samitu ove sedmice, o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i isporuci četverogodišnjeg paketa pomoći od 50 milijardi eura koji je Kijevu ključno potreban za posrnulu ratnu ekonomiju, ali prvo moraju prevladati prigovore Mađarske na obje teme, piše Politico.

- Finansiranje Mađarske iz EU i finansiranje Ukrajine dva su odvojena pitanja, ali ako EU insistira na tome da finansiranje Ukrajine treba doći iz izmijenjenog budžeta EU, tada ta dva pitanja postaju povezana - rekao je Balazs Orban, koji nije u srodstvu s mađarskim premijerom.

Trebaju deblokirati sredstva

Komentari saradnika mađarskog lidera dolaze u trenutku kada Evropska komisija treba deblokirati 10 milijardi eura sredstava EU kao nagradu za reforme pravosuđa koje je Budimpešta provela u odgovoru na zabrinutost Brisela o nezavisnosti pravosuđa.

No, očekuje se da će ostatak blokiranih sredstava - oko 11,7 milijardi eura - ostati zamrznut zbog pitanja vezanih uz zaštitu ljudskih prava, dodjelu javnih ugovora i stanje akademskih sloboda u zemlji.

Budimpešta također čeka isplatu 10,4 milijarde eura bespovratnih sredstava i jeftinih zajmova iz fonda EU za oporavak nakon pandemije, koji bi također trebao ostati blokiran dok Mađarska ne provede niz antikorupcijskih reformi.

"Crvena linija" za Budimpeštu

Ipak, premijerov pomoćnik rekao je da će Budimpešta povući svoj veto samo ako Brisel isplati svu zamrznutu gotovinu, što bi iznosilo blizu 30 milijardi eura.

Odluka Evropske komisije mogla bi biti objavljena i neposredno prije nego što evropski čelnici započnu raspravljati o novom paketu pomoći Kijevu, kao i otvaranju pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, čemu se premijer Orban žestoko protivio.

Savjetnik premijera rekao je da članstvo Ukrajine u EU ostaje "crvena linija" za Budimpeštu i dodao da Kijevu umjesto toga treba ponuditi strateško partnerstvo, jer još nije ispunio kriterije za otvaranje pristupnih pregovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.