"VAN GOGH ŠEF"

Mafijaš italijanskim vlastima poklonio luksuzni otok kod Dubaija: Nada se blažoj kazni

Imperiale je započeo svoju kriminalnu karijeru u kafiću u Amsterdamu gdje je prodavao kanabis

Raffaelo Imperiale. Platforma X

H. J. I.

29.11.2023

Bivši trgovac drogom koji je postao doušnik predao je italijanskim vlastima umjetni otok koji posjeduje u blizini obale Dubaija u nadi da će dobiti manju kaznu. Informacija je objavljena tokom suđenja u Napulju u ponedjeljak. Riječ je o procesu u kojem je oko 20 optuženih, uključujući Raffaelea Imperialea, zvanog "Van Gogh šef", ozloglašenog međunarodnog trgovca drogom za Camorru, napuljsku mafiju.

Bio u bijegu pet godina

Imperiale, koji je bio u bijegu pet godina, uhapšen je u Dubaiju u avgustu 2021. i izručen Italiji u martu prošle godine. Prema istražiteljima, Imperiale je kupio otok, nazvan Tajvan, dok se skrivao. Njegova se vrijednost procjenjuje na 60 do 80 miliona eura te je dio umjetnog arhipelaga uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata nazvanog "Svijet" i oblikovanog kao karta globusa.

Imperiale pokušava pokazati svoju spremnost na saradnju s vlastima u nadi da će dobiti manju kaznu, piše Guardian. 

- Jasno je da Imperiale želi blažu kaznu. Procjenjujemo valjanost njegovih izjava, ali čini se da nema sumnje u njihovu istinitost - rekao je tužitelj Maurizio De Marco.

Posjedovao dvije dragocjene Van Goghove slike

Imperiale je započeo svoju kriminalnu karijeru u kafiću u Amsterdamu gdje je prodavao kanabis. Vjeruje se da je bio vođa navodnog super narkokartela, zajedno s bivšim najtraženijim nizozemskim kriminalcem Ridouanom Taghijem, irskim šefom bande Danielom Kinahanom i bosanskohercegovačkim trgovcem drogom Edinom Gačaninom.

Daniel Kinahan, njegov otac Christopher i brat Christopher Jr još uvijek su na slobodi unatoč nagradi od 5 miliona dolara za njihove glave. Italijanske vlasti smatraju grupu jednom od 50 najvećih svjetskih narkokartela, s praktičkim monopolom na peruanski kokain.

Imperiale, koji je uživao u raskošnom stilu života u Dubaiju i trošio 400.000 eura mjesečno, zaradio je nadimak "Van Gogh šef" jer je posjedovao dvije ukradene, dragocjene slike nizozemskog umjetnika. Kako bi pokazao svoju spremnost da postane doušnik, Imperiale je vratio slike pravosudnim vlastima.

Njegove informacije dovele su do pronalaženja i vraćanja slika, Plaža kod Scheveningena u olujnom vremenu (1882.) i Kongregacija koja napušta reformiranu crkvu u Nuenenu (1884.), u Van Goghov muzej u Amsterdamu. Slike su ukradene 7. decembra 2002. i nije se znalo gdje su više od 13 godina. Na kraju su vraćene u Muzej Van Gogh i ponovno izložene u martu 2017.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.