SASTANAK U LUKSEMBURGU

Zbog opasnosti od terorizma: Ministri EU pozivaju na strožiju imigracionu politiku

Pojačana zabrinutost za sigurnost zbog sukoba Izraela i Hamasa

Povjerenica EU za migracije Ilva Johanson. EU

N. Aj.

19.10.2023

Ministri iz cijele Evropske unije rekli su danas da države članice moraju bolje pregledati migrante i tražitelje azila i brže protjerati one koji se smatraju sigurnosnim rizikom, nakon što su islamistički napadi istakli stalne poteškoće, prenosi Reuters.

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa sastali su se danas u Luksemburgu kako bi razgovarali o tome koje korake poduzeti nakon smrtonosnih napada u Briselu i Francuskoj, u vrijeme pojačane zabrinutosti za sigurnost povezane sa sukobom Izraela i Hamasa.

Sigurnosna prijetnja

- Važno je da oni pojedinci koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju našim građanima budu vraćeni nasilu, odmah - rekla je novinarima prije sastanka povjerenica EU za migracije Ilva Johanson (Ylva Johansson).

- Moramo biti efikasniji, zatvoriti rupe i brže donositi odluke o povratku - kazala je ona.

Četrdesetpetogodišnji napadač iz Tunisa koji je u ponedjeljak ubio dva švedska navijača u glavnom gradu Belgije, tamo je boravio ilegalno nakon što mu je odbijen zahtjev za azil. U EU je stigao preko italijanskog ostrva Lampeduza 2011. godine, a živio je i u Švedskoj. Ubila ga je belgijska policija.

Migracijska pravila EU

Dvadesetogodišnji islamistički Inguš, rođen u Rusiji, optužen da je u petak nožem nasmrt izbo učitelja u sjevernoj Francuskoj, prije napada je bio poznat kao mogući sigurnosni rizik, ali prema sadašnjem zakonodavstvu nije mogao biti protjeran, saopćila je Francuska.

- Shvatamo da još postoji malo naivnosti bilo u institucijama nekih zemalja ili u EU - rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin po dolasku na sastanak EU, pozivajući na brzu implementaciju migracijskih pravila EU o kojima se mnogo raspravljalo i na brže donošenje odluka o zahtjevima za azil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.