150 MILIONA DOLARA

Na aukciji "krvavi" dragulji nacističkog industrijalca: Jevrejska udruženja osudila prodaju

Hajdi Horten bila je austrijska nasljednica i udovica Helmuta Hortena, koji je bio član nacističke partije

Kolekcija uključuje i „Briolet Indije“ – dijamantsku ogrlicu od 90 karata. Printscreen/Instagram

E. Ag.

10.5.2023

Jevrejska udruženja osudila su prodaju dragulja i nakita koji su pripadali udovici čiji se muž obogatio u nacističkoj Njemačkoj.

Hajdi Horten bila je austrijska nasljednica i udovica Helmuta Hortena, koji je bio član nacističke partije. Tokom 30-ih godina preuzeo je jevrejske firme čiji su vlasnici pobjegli iz Njemačke.

 700 komada nakita

Aukcijska kuća „Kristi“ organizirala je prodaju 700 komada nakita vrijednih najmanje 150 miliona dolara. Sav prihod bit će doniran u humanitarne svrhe, uključujući i grupama za sjećanje na holokaust, a „Kristi“ će također donirati značajnu sumu.

Horten je preminula prošle godine u 82. godini, a njeno bogatstvo „Forbes“ procjenjuje na 2,9 milijardi dolara. Njen suprug, koji je preminuo u Švicarskoj 1987. godine, preuzeo je tekstilnu kompaniju „Alsberg“ nakon progona njenih jevrejskih vlasnika 1936. godine.

Bila je to prva od nekoliko jevrejskih firmi koje je preuzeo tokom vladavine nacista. Njegova kompanija za odjeću „Horten AG“ postala je jedna od najvećih u Njemačkoj.

U nedavnom izvještaju historičara koje je angažovala Fondacija „Horten“ utvrđeno je da je Helmut bio član nacističke partije, ali da je kasnije izbačen iz nje.

Kolekcija uključuje i „Briolet Indije“ – dijamantsku ogrlicu od 90 karata, kao i dijamantski prsten "Sunrise Ruby", vrijedan oko 20 miliona dolara. Gotovo 100 komada nakita bit će prodato danas u Ženevi, a ostatak kolekcije u petak.

"Sunrise Ruby"

Aukcija je, međutim, izazvala bijes jevrejskih udruženja koja zahtijevaju da se zaustavi prodaja. Centar „Simon Vizental“ tražio je od kuće „Kristi“ da otkaže aukciju.

- Hortensove milijarde kojima je kolekcija sakupljena bili u velikoj mjeri profit od nacističke „arijanizacije“ jevrejskih firmi - navodi se u pismu centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.