NAJAVLJEN NOVI PROGRAM

Hoće li Amerikanci na kraju platiti račune za bankrot?

Fond se održava uz naknade koje plaćaju banke učesnice

Privatna filijala banke Silikonske doline u San Francisku. AP

A. O. / AP

18.3.2023

Odgovor Vlade SAD na propast dvije velike banke već uključuje stotine milijardi dolara. Pa hoće li obični Amerikanci na kraju platiti za to, na ovaj ili onaj način? I koja će biti cijena?

Mogli bi proći mjeseci prije nego što odgovori budu u potpunosti poznati, piše AP. Bajdenova administracija je saopćila da će garantovati neosigurane depozite u obje banke.

Pozajmljivanje novca

Federalne rezerve najavile su novi program pozajmljivanja za sve banke koje trebaju posuditi novac za plaćanje povlačenja.

U četvrtak je Fed dao prvi uvid u razmjere odgovora, kazavši da su banke prošle sedmice pozajmile oko 300 milijardi dolara hitnog finansiranja, pri čemu je skoro polovina tog iznosa otišla holding kompanijama za dvije propale banke da isplate štediše.

Otplaćivanje kredita

Fed nije naveo koliko je još banaka pozajmilo novca i dodao da očekuje da će krediti biti otplaćeni.

Cilj je spriječiti rastuću paniku u kojoj klijenti žure da izvuku toliko novca da čak i zdrave banke pokleknu. Taj scenario bi uzdrmao cijeli finansijski sistem i rizikovao da izbaci ekonomiju iz kolosijeka.

Poreski obaveznici vjerovatno neće snositi direktne troškove zbog propasti Silicon Valley Bank i Signature Bank. Ali druge banke će možda morati pomoći u pokrivanju troškova pokrića neosiguranih depozita. S vremenom bi te banke mogle prenijeti veće troškove na klijente, prisiljavajući sve da plaćaju više za usluge.

Pokrivanje prihodima

Većina troškova garancije svih depozita u obje banke vjerovatno će biti pokrivena prihodima koje Federalna korporacija za osiguranje depozita dobije od gašenja dvije banke - bilo prodajom drugim finansijskim institucijama ili prodajom njihove imovine na aukciji.

Svi troškovi iznad toga bili bi plaćeni iz FDIC-ovog fonda za osiguranje depozita, koji se obično koristi u slučaju neuspjeha banke da nadoknadi deponentima do 250.000 dolara po računu. Fond se održava uz naknade koje plaćaju banke učesnice.

Fond osiguranja 

I banke iz Silicijumske doline i banke Signature imale su zapanjujuće visok udio depozita iznad tog iznosa: 94 posto depozita Silicijumske doline bilo je neosigurano, kao i 90 posto depozita u Signatureu. Prosječna cifra za velike banke je otprilike polovina tog nivoa.

Ako bude potrebno, fond osiguranja će biti dopunjen "posebnom procjenom" banaka, naveli su FDIC, Fed i Trezor u zajedničkom saopštenju. Iako bi trošak te procjene na kraju mogli snositi klijenti banke, nije jasno koliko bi novca bilo uključeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.