NEOPHODNI KORACI

Banku u kojoj novac čuva i osnivač Facebooka spašavaju Amerikanci

Najveće banke i regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama nadaju se da će ova aktivnosti djelovati kao zaštitni zid

First Republic banka pred bankrotom. Printscreen

Z. K.

17.3.2023

Najveća grupacija američkih banaka, nakon što su dvije banke u Americi proglasile bankrot, odlučila je poduzeti neophodne korake na spašavanju privatne First Republic banke koja se našla u sličnoj situaciji.

Finansijska snaga

Prema pisanju američkih medija, Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo deponovat će 30 milijardi dolara banci iz San Franciska koja se našla u sličnoj situaciji kao Silicon Valley i Signature bank.

- Postupci najvećih američkih banaka odražavaju njihovo povjerenje u bankarski sistem zemlje. Zajedno raspoređujemo našu finansijsku snagu i likvidnost u širi sistem, tamo gdje je najpotrebnije - navodi se u zajedničkom saopćenju banaka.

Najveće banke i regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama nadaju se da će ova aktivnosti djelovati kao zaštitni zid tako što će zaštititi First Republic banku i druge manje banke.

- Dionice banaka sa sjedištem u San Francisku koja uglavnom opslužuje bogatije klijente, uključujući i osnivača Facebooka Marka Zakerberga (Zuckerberg) pale su za oko 70 posto nakon vijesti o kolapsu Silicon Valley banke - piše The Guardian.

Povodom spašavanja ove američke banke oglasila se i ministrica finansija SAD-a Dženet Jelen (Janet Yellen) te predsjednik Feda Džej Pavel (Jay Powell).

- Ovaj iskaz podrške grupe velikih banaka je vrlo dobrodošao i pokazuje otpornost bankarskog sistema. Mogu uvjeriti članove finansijskog odbora Kongresa SAD-a da je naš bankarski sistem zdrav i da Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tu kada im zatrebaju - poručila je Jelen.

Veliki iznosi

Prema detaljima plana, četiri banke, uključujući Bank of America, Citigroup, JP Morgan i Wells Fargo položit će u First Republic pet milijardi dolara. Goldman Sachs i Morgan Stanley položit će 2,5 milijardi dolara, a BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist i US Bank položit će depozit od milijardu dolara.

Mnoge manje banke u SAD-u, uključujući i First Republic banku, imaju velike iznose neosiguranih depozita iznad limita od 250.000 dolara. To je navelo mnoge klijente da napuste banku i ostave svoj novac na drugom mjestu. To je stvorilo problem banci koja je morala posuditi novac ili prodati imovinu kako bi klijentima isplatila njihove depozite u gotovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.