PROTESTI ISPRED PARLAMENTA

Izraelka optužila istaknutog rabina za seksualno zlostavljanje

Ne tražim da mi vjeruju na riječ, samo da me saslušaju i prestanu da sprečavaju žrtve da govore, rekla je Tena

Tau je na čelu jednog od najutjecajnijih jevrejskih studijskih centara u Jerusalemu, ješive Har Hamor. TWITTER / ILUSTRACIJA

A. O.

20.12.2022

Kroz sedmične proteste ispred izraelskog parlamenta, Nehama Tena (Teena) je zahtijevala istragu protiv istaknutog rabina kojeg optužuje za silovanje i nastojala je prekršiti kodeks šutnje oko seksualnog napada.

- Ne tražim da mi vjeruju na riječ, samo da me saslušaju i prestanu da sprečavaju žrtve da govore - rekla je 38-godišnja majka petoro djece.


Silovao je godinama

U avgustu je Tena uznemirila izraelsku ortodoksnu jevrejsku zajednicu objavom na Facebooku u kojoj je 84-godišnjeg rabina Zvija Taua (Thaua) optužila da nju silovao tokom nekoliko godina, uključujući i kada je bila maloljetna.

Tau je na čelu jednog od najutjecajnijih jevrejskih studijskih centara u Jerusalemu, ješive Har Hamor.

On je također duhovni poglavar Noama, žestoko anti-LGBTQ stranke koja je osigurala jedno mjesto u parlamentu na novembarskim izborima u Izraelu i postigla je dogovor s mandatarom za premijera Benjaminom Netanjuahuom (Netanyahuom) da podrži sljedeću vladu.


Nedostatak dokaza

Tau je odbio komentarisati seriju optužbi koje su protiv njega iznijele Teena i još jedna žena, Dorit Lang, koje su se javile s optužbama koje datiraju prije 40 godina.

Izraelski mediji saopćili su u ponedjeljak da bi on mogao biti oslobođen u istrazi koja je otvorena prije nekoliko sedmica zbog nedostatka uvjerljivih dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.