NAKON SANKCIJA SAD

Plaćanja ruskom karticom suspendirale dvije turske banke

Ruska kartica bila je popularno sredstvo plaćanja desetaka hiljada ruskih turista koji su ove godine posjetili Tursku

Plaćanje ruskom karticom onemogućeno. ILUSTRACIJA

A. O.

21.9.2022

Plaćanja ruskom karticom Mir turski zajmodavci Isbank i Denizbank objavili su da su obustavili. To se dogodilo nakon američkih sankcija čelniku ruskog sistema kartičnog plaćanja Mir.

Sankcije Rusiji, Vašington (Washington) je prošle sedmice proširio na lidera ruskog Nacionalnog sistema kartičnog plaćanja Mir. 

Ruska kartica bila je popularno sredstvo plaćanja desetaka hiljada ruskih turista koji su ove godine posjetili Tursku.


Analiza novih sankcija

Karticu je do sada prihvaćalo pet turskih banaka, ali dvije su se u ponedjeljak odlučile na odstup kako bi izbjegle financijsku unakrsnu vatru između Zapada i Rusije, u kontekstu nastojanja turske vlade da zastupa uravnoteženo diplomatsko stajalište, tumači Reuters.

Isbank je saopćio da je obustavio plaćanja Mirom i da analizira nove sankcije američkog ministarstva financija. Istaknuli su i da žele poštivati domaće i međunarodne zakone, propise i načela komercijalnog poslovanja.

Upitani za komentar, iz Denizbanka su u ponedjeljak dali odgovor.

- Trenutno ne možemo pružati uslugu plaćanja Mirom - naveli su iz banke.

Denizbank u poslovanju poštuje međunarodne propise o sankcijama, objavili su prethodno.


Bliske veze

Turska je članica NATO-a, ali je načelno protiv zapadnih sankcija Rusiji i održava bliske veze i s Moskvom i Kijevom. Rusija i Ukrajina turske su susjede na Crnom moru, podsjeća Reuters.

Američko ministarstvo financija poslalo je u augustu pismo velikim turskim kompanijama, upozorivši ih da im prijeti kazna ako nastave održavati komercijalne veze sa sankcioniranim Rusima.

Turski ministar finansija Nuredin Nebati (Nureddin) izjavio je tada da je zabrinutost koju je pismo izazvalo "bespredmetna". U aprilu rekao je da ruski turisti mogu bez problema plaćati Mirom budući da ga prihvaća sve više turskih banaka.

Nakon odustajanja Isbanka i Denizbanka, Mir još prihvaćaju državni zajmodavci Halkbank, Vakifbank i Ziraat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.