POZNATI BIZNISMEN

Smrt Putinovog kritičara: Bankar koji je prodao kuću Ivanki Tramp nađen mrtav

Uzrok smrti nije objavljen, ali policija je saopštila da u ovom trenutku „ne misli da je u pitanju ubistvo“

Rapoport: Navodno izvršio samoubistvo. Agencije

A. Č.

18.8.2022

Poznati biznismen koji je živio u egzilu u SAD nakon što je kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina, pronađen je mrtav ispred svoje stambene zgrade u luksuznom kvartu u Vašingtonu, saopštila je policija.

Tijelo Dena Rapoporta (52) otkriven je na trotoaru u kvartu Džordžtaun nešto prije 21 sat u nedjelju. Policija je dobila poziv o čovjeku koji je „skočio“.

Uzrok smrti nije objavljen, ali policija je saopštila da u ovom trenutku „ne misli da je u pitanju ubistvo“.

Vijest o njegovoj smrti prva je objavila Junija Pugačeva, bivša radnica ruskog „Tatlera“ koja je u postu na Telegramu tvrdila da je Rapoport izvršio samoubistvo, a da se njegov pas – štene mješovite rase po imenu Boj – nalazio u obližnjem parku. Uz ljubimca je bila poruka u kojoj se govori o samoubistvu i gotovina, prenosi Njujork post.

Supruga ga ostavila

Pugač je tvrdila da je Rapoporta, investicionog bankara i bivšeg suvlasnika popularnog moskovskog noćnog kluba Soho Rums, posljednji put vidjela u maju u londonskom baru. Tamo je kako ističe bio u društvu mladih žena, nakon što ga je supruga ostavila.

Međutim, Rapoportova udovica Alena Rapoport je negirala da je njen muž izvršio samoubistvo.

- Nije bilo poruka o samoubistvu, nije bilo samoubistva, nije bilo putovanja u London, nije bilo raskida - rekla je ona za rusku novinsku agenciju RBC, dodajući da vlasti istražuju smrt njenog muža.

Dva dana prije nego što je Rapoport pronađen mrtav, objavio je status na Fesjbuku: upečatljivu fotografiju Marlona Branda kao pukovnika Kurca u “Apokalipsi sada”, uz riječi: “Užas, užas”. Policija je na mjestu incidenta pronašla nekoliko ličnih stvari koje su navodno pripadale preminulom, uključujući i 2.600 dolara u gotovini, polomljen mobilni telefon i napukle slušalice, prenio je Dejli mejl.

Kako pišu mediji, Rapoport je u mjesecima koji su prethodili smrti, bio u sporu sa ruskom firmom rizičnog kapitala, koja je pokušavala da ga prevari za 10.000 dolara, tvrdio je u poruci prijatelju.

Pristalica nezavisnosti Ukrajine

Rapoport je rođen u Letoniji kada je ova baltička država bila dio SSSR. Godine 1980. njegova porodica je emigrirala u SAD, nakon što je dobila politički azil.

Godine 1991. Rapoport je diplomirao na Univerzitetu u Hjustonu, a nakon raspada SSSR preselio se u Rusiju da nastavi karijeru investicionog bankara. Rusiju je napustio 2012. godine, zbog podrške disidentu Alekseju Navaljnom – koji trenutno služi dugu kaznu u ozloglašenom zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem. Vratio se u SAD sa svojom prvom suprugom, manekenkom Irinom.

Rapoportovi su se nastanili u veličanstvenoj kući vrijednoj više miliona dolara u Vašingtonu. Rapoport je 2016. prodao kuću Džeradu Kušneru i Ivanki Tramp koji su živeli u Vašingtonu dok je Ivankin otac, Donald Tramp bio predsjednik.

Rapoport koji je tada bio razveden, ubrzo se preselio u Kijev, u Ukrajinu gdje je upoznao drugu suprugu Alenu, virologa.

Biznimen je bio nepokolebljivi pristalica nezavisnosti Ukrajine i kritikovao je Putinovu aneksiju Krima.

Nakon što je u februaru izbio rat u Ukrajini, Alena Rapoport je rekla da je njen muž evakuisao nju i njihovu kćerku iz Kijeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.