VRIJEME ROVOVA

Šta se dogodilo u 11 sati, 11. dana, 11. mjeseca, prije 103 godine

Bio je to kraj jednog od najvećih sukoba u historiji čovječanstva, Veliki rat - rat koji će nažalost svega dvije decenije kasnije morati promijeniti ime u Prvi svjetski rat jer nakon njega, 1939., već počinje drugi, još i strašniji svjetski rat

Zvali su ga, optimistično, "ratom koji će okončati sve ratove" - mobilizirano je više od 70 miliona ljudi. AGENCIJE

E.Š.

11.11.2021

Na dan 11. 11 1918., prije tačno 103 godine, završio je jedan od najvećih sukoba u historiji čovječanstva, Veliki rat - rat koji će nažalost svega dvije decenije kasnije morati promijeniti ime u Prvi svjetski ratjer nakon njega, 1939., već počinje drugi, još i strašniji svjetski rat.

Napredak tehnologije "omogućio" je milionske žrtve. Zvali su ga, optimistično, "ratom koji će okončati sve ratove" - mobilizirano je više od 70 miliona ljudi. 


Tehnološki i industrijski napreci pridonijeli su ogromnom broju vojnih žrtava, a rat će ostati upamćen i po iznimno iscrpljujućim rovovskim bitkama. AGENCIJE

U četiri godine rata izginut će oko 9 miliona vojnika i oko 7 miliona civila, i to kao direktna posljedica rata - u "popratne" posljedice mogli bi se ubrojiti i pokolji i genocidi nakon rata ili pred sam kraj, kao i ogromna epidemija gripe 1918. koja je dodatno ubila između 50 i 100 miliona ljudi. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.