GODIŠNJICA ZLOČINA

Čovjek koji je osmislio napad na SAD FBI-ju pobjegao ispred nosa

Frenk Pelegrino sjedio je u hotelskoj sobi u Maleziji kad je vidio televizijske snimke aviona kako udaraju u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku

Crtež sa saslušanja na sudu. Printscreen

E. H. / Index.hr

11.9.2021

Čovjek optužen da je prije 20 godina osmislio zavjeru da se oteti putnički avionic usmjere prema američkim znamenitostima u Vašingtonu i Njujorku zatvoren je i čeka suđenje.

Ali, je li mogao biti zaustavljen godinama prije napada, piše BBC.

Frenk Pelegrino (Frank Pellegrino) sjedio je u hotelskoj sobi u Maleziji kad je vidio televizijske snimke aviona kako udaraju u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Prvo što je pomislio bilo je: “Bože, to mora biti Khalid Sheikh Mohammed”.

Meta i ambicije su se poklapali, a Pelegrino je bio u jedinstvenoj poziciji da zna o kome se radi.


FBI-jev agent lovio ga gotovo tri desetljeća

Bivši specijalni agent FBI-ja proganjao je Mohameda gotovo tri desetljeća, no navodni organizator napada 11. septembra tek se treba suočiti s pravdom. Mohammedov advokat rekao je za BBC da će možda proći još 20 godina prije nego što slučaj bude okončan.

Osamu Bin Ladena, u to vrijeme vođu Al Kaide, obično se povezuje s napadima 11. septembra. Ali, zapravo je Mohammed ili KSM kako je postao poznat, bio glavni arhitekt, prema Komisiji 11. septembra koja je istraživala napade. On je bio čovjek koji je došao na ideju i predstavio je u Al Kaidi. Rođen u Kuvajtu, studirao je u Americi prije nego što se 80-ih godina borio u Afganistanu protiv sovjetske invazije. Nekoliko godina prije napada 11. septembra, agent FBI-ja Pelegrino bio je na tragu džihadista.

Pelegrinu je FBI naložio da istraži bombardiranje Svjetskog trgovinskog centra 1993. godine. Tada je Mohammedovo ime prvi put privuklo pažnju američkih vlasti jer je izvršio prijenos novca jednoj od umiješanih osoba. Agent FBI-ja shvatio je razmjere Mohammedove ambicije 1995. godine, kad je bio povezan sa zavjerom za podmetanje bombi u više aviona nad Pacifikom. Sredinom 90-ih Pelegrino je bio blizu da uhvati svog čovjeka, prateći ga do Katara.


Otpor američkih diplomata

On i njegovi saradnici otišli su u Oman, odakle su planirali prijeći u Katar i uhapsiti Mohammeda. Avion je bio spreman vratiti osumnjičenog u SAD. Ali, došlo je do otpora američkih diplomata na terenu. Pelegrino je otišao u Katar i rekao ambasadoru i drugim dužnosnicima u ambasadi da ima optužnicu protiv Mohammeda zbog zavjere s avionima. No, kaže da su diplomati bili oprezni zbog rizika od stvaranja problema u odnosima s Katarom.

Na kraju je američki ambasador obavijestio Pelegrina kako su katarski dužnosnici ustvrdili da su izgubili Mohammedov trag.

- Bilo je tjeskobe, bilo je ljutnje i frustracije. Znali smo da je to propuštena prilika - prisjeća se Pelegrino.

No, priznaje da se sredinom 90-ih Mohammed nije smatrao metom visokog prioriteta. Pelegrino ga čak nije mogao uvrstiti ni među američkih deset najtraženijih osoba: “Rečeno mi je da tamo već ima previše terorista”.


Čini se da je dobio dojavu

Čini se da je Mohammed dobio dojavu o američkom interesu za njega i pobjegao je iz Katara, završivši u Afganistanu. Tokom sljedećih nekoliko godina KSM-ovo se ime stalno pojavljivalo, često u telefonskim imenicima osumnjičenih za terorizam uhapšenim diljem svijeta. Tokom tih godina došao je Bin Ladenu s idejom da osposobi pilote za napad avionima u zgrade u SAD-u.

A onda se dogodio 11. septembra. Pelegrinove sumnje u ulogu KSM-a pokazale bi se ispravne nakon što ga je identificirala jedna od ključnih osoba Al Kaide koja se našla u pritvoru.

- Svi su shvatili da je to učinio Frenkov momak. Kad smo saznali da je on taj tip, nije bilo nikoga nesretnijeg od mene - prisjeća se Pelegrino.


Uhapšen je 2003. godine

Godine 2003. Mohammed je pronađen i uhapšen u Pakistanu. Pelegrino se nadao da će mu se suditi prema optužnici na kojoj je radio. Ali onda je nestao. CIA ga je odvela na skriveno mjesto gdje su korištene “poboljšane tehnike ispitivanja”.

- Želim saznati što on zna i želim to saznati brzo - rekao je tada visoki dužnosnik CIA-e.

Mohammeda su barem 183 puta mučili vodom, što se opisuje kao iskustvo blisko utapanju. Bio je podvrgnut rektalnoj rehidraciji, stresnim položajima, manjku sna, prisilnoj golotinji i rečeno mu je da će mu djeca biti ubijena. Tada je priznao počinjenje mnogih djela. No, kasnije je u izvještaju američkog Senata utvrđeno da je velik dio obavještajnih podataka zatočenik jednostavno izmislio.

Nakon što su otkriveni detalji pritvorskog programa CIA-e, zarobljenici poput Mohammeda 2006. godine su premješteni u američku bazu u zaljevu Guantanamo na Kubi. FBI-ju je konačno dopušten pristup. U januaru 2007. Frenk Pelegrino susreo se licem u lice s čovjekom kojeg je toliko dugo tražio. Muškarci su sjedili jedan nasuprot drugog.

- Htio sam mu dati do znanja da sam sudjelovao u podizanju optužnice protiv njega 90-ih godina - kaže Pelegrino, u nadi da će potaknuti razgovor kako bi izvukao informacije o 11. septembru.

Bivši agent FBI-ja ne želi otkriti detalje razgovora, ali priznao je da je Mohammed "vrlo angažiran momak sa smislom za humor".


Šest dana razgovarali

KSM-ova saslušanja u Guantanamu često su opisivana u superlativima, a Pelegrino opisuje najzloglasnijeg osumnjičenog za terorizam na svijetu kao “Kardashiana” zbog njegove žudnje za pažnjom, ali kaže da se nije pokajao. Hoće li priznati ili želi maksimalno iskoristiti suđenje?

- Svakako mislim da nema problema s onim što je napravio, ali sviđa mu se predstava - kaže Pellegrino.

Nakon šest dana razgovora Mohammed je konačno rekao da mu je dosta i to je bio kraj komunikacije.

Kasniji pokušaji da se zadovolji pravda za 11. septembar su propali. Plan o suđenju u Njujorku nije se ostvario nakon protivljenja javnosti i politike.

- Svi su vrištali: “Ne želim ovog tipa u svom dvorištu. Držite ga dolje u Guantanamu” - kaže Pelegrino, koji je i sam iz Njujorka.


Suđenje na početku

Zatim je ustrojen vojni sud u Guantanamu. No, proceduralna kašnjenja, pogoršana pandemijom covida-19, učinila su to dugotrajnim procesom. Ove sedmice održava se još ročišta, ali kraj je daleko. Mohammedov advokat vjeruje da su posljednja ročišta zakazana kako bi se medijima pokazalo da se nešto događa na 20. godišnjicu 11. septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.