NEVRIJEME

Nizozemsku pogodila najveća snježna oluja u deset godina, prometni haos i u Njemačkoj

U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod nule

Snježna oluja u Nizozemskoj. AFP

A. Č. / AFP

7.2.2021

Nizozemsku je u danas u zahvatila prva velika snježna oluja u posljednjih 10 godina, koja je poremetila željeznički i cestovni promet, a hladna fronta nastavlja se kretati prema ostalim dijelovima sjeverne Europe.

Željeznički promet zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su nizozemski meteorolozi nazvali "Darcy". 

Vremenske su nepogode u tolikoj mjeri loše da je nizozemska vlada odlučila na nekoliko dana zatvoriti sve centre za testiranje na koronavirus.

Nizozemska meteorološka agencija KNMI za nedjelju je u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na "jaku hladnoću"

Internetska stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl upozorila je na to da kombinacija snažnog vjetra sa snježnim padalinama "službeno znači snježnu oluju u cijeloj zemlji".

Snježna oluja u Nizozemskoj. AFP

- Radi se o prvoj većoj snježnoj oluji nakon duljeg razdoblja. Naime, zadnja je zemlju zahvatila u siječnju 2010. - kažu meteorolozi. 

U većem dijelu zemlje do sada je napadalo između pet i 10 centimetara snijega, no u nekim je dijelovima izmjereno i 30 centimetara.

Nacionalni željeznički prijevoznik NS izvijestio je da je polazak svih vlakova u cijeloj zemlji zasad otkazan do podneva. Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja, a agencije izvješćuju o 85 slučajeva pomoći automobilima koji su usred snježnih nanosa ostali zarobljeni na cestama.

U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod nule.

Snježna oluja u Nizozemskoj. AFP

U Njemačkoj snijeg je uvelike omeo promet vozova u Sjevernoj Rajni Vestfaliji te je od subote poslijepodne izazvao velike prometne zastoje i 222 prometne nesreće, prenijela je njemačka agencija dpa.

U sjevernim dijelovima Njemačke očekuje se do 40 centimetara snijega.

Snijeg je padao i u Belgiji, ali u mnogo manjim količinama, no u toj se zemlji očekuje veliki pad temperature.

U Britaniji vlasti su izdale vremenska upozorenja za jugoistočnu Englesku uz najavu mnogo snijega i otežane uvjete prometovanja cestama, željeznicom i zrakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.