TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv četiri osobe za krijumčarenje stoke

Izvršili krijumčarenje preko državne granice na rijeci Drini

Tužilaštvo BiH. Anadolija

FENA

9.5.2024

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv Milorada Đerića, rođenog 1982. godine u Ljuboviji, nastanjenog u Bratuncu, ranije osuđivanog, državljanina BiH; Radenka Orašanina, rođenog 1977. godine u Srebrenici gdje je i nastanjen, državljanina BiH; Jovana Ilića, rođenog 1999. godine u Zvorniku, nastanjen u Bratuncu, državljanina BiH i Predraga Polića, zv. “Peđa”, rođenog 1989. godine u Travniku, nastanjen u Bratuncu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, nakon dogovora sa njima poznatim osobama sa područja R Srbije, izvršili krijumčarenje preko državne granice na rijeci Drini, više desetina grla krupne i sitne stoke, koju su prokrijumčarili pomoću čamca sa motorom, izvan graničnih prijelaza i bez potrebnih mjera carinske, sanitarne, veterinarske i zdravstvene kontrole, koje su popisane zakonima BiH, prilikom uvoza životinja i namirnica životinjskog porijekla na područje Bosne i Hercegovine.

U izvršenju kaznenog djela, počinitelji su otkriveni od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su, kao saizvršitelji, bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenijeli robu čiji uvoz zahtjeva posebno odobrenje ili dozvolu nadležnog organa, čime su počinili kazneno djelo -Krijumčarenje iz članka 214. stavak 2. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.