MOSTAR

Tužilac iznio završnu riječ nakon maratonskog dokaznog postupka: Članove kriminalne grupe Đugum plaćao i kokainom

Tužilaštvo HNK traži da se Sado Đugum proglasi krivim i kazni po zakonu

Đugum: Zatraženo da se proglasi krivim. Avaz

Meliha Smajkic

11.3.2024

Završnim riječima optužbe, odnosno Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u petak je u Kantonalnom sudu u Mostaru nastavljeno suđenje Sadi Đugumu (46), optuženom za organizirani kriminal, u vezi s drugim krivičnim djelima, među kojima i navođenje na prostituciju i trgovinu ljudima.

Krunski iskazi

Tužilac Kemal Maksumić naveo je kako je Tužilaštvo HNK, nakon maratonskog dokaznog postupka, u čvrstom uvjerenju da je van svake razumne sumnje dokazano da je optuženi počinio niz teških krivičnih djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

Referirao se samo na najbitnije tačke optužnice, kazavši kako nema sumnje da su iskazi oštećene S. H. i Adnana Šljivića u svojstvu svjedoka, a koji su u svakom bitnom dijelu potvrđeni s više iskaza drugih svjedoka, odnosno dokaza, na koncu i iskazom samog optuženog kao svjedoka, krunski dokaz Tužilaštva.

- Više puta smo čuli od odbrane i vjerovatno ćemo čuti i u njihovoj završnoj riječi kako se ovim svjedocima ne može vjerovati, jer je Adnan Šljivić više puta osuđivan za teška krivična djela te da je zaključio sporazum s Tužilaštvom na vrlo blagu kaznu. Za S. H. smo čuli da je navodno proganjala optuženog, jer je bila zaljubljena u njega, kao i da su optužnica i postupak plod zavjere pojedinaca iz policijskih agencija kojom se optuženom želi „napakovati“ izvršenje krivičnih djela - rekao je Maksumić.

Iako podržava stav odbrane da se radi o preblagoj kazni od godinu i po za Šljivića, Maksumić je ukazao na to da je zakonodavac predvidio mogućnost i da se počinilac koji otkrije organiziranu kriminalnu grupu može i osloboditi od kazne. Naveo je da je Šljivićev iskaz potvrđen i tragovima pronađenim na licu mjesta izvršenja krivičnih djela, oštećenim vozilima i objektima, fotodokumentacijom, pronađenim predmetima i ostacima oružja, balističkim i hemijskim vještačenjima.

- Adnan Šljivić je u svom iskazu do u detalje opisao kako je optuženi Sado Đugum organizirao kriminalnu grupu, koju su u prvom redu činili on, Alen Fale i Miran Voljevica, da je Đugum naređivao izvršenje krivičnih djela, što je plaćao novcem i kokainom - naveo je tužilac.

Doživjela traumu

Osim njegovog iskaza, jedan od ključnih dokaza je, kako je rekao, iskaz S. H. Budući da je dat uz isključenje javnosti, nije posebno iznosio i obrazlagao detalje tog iskaza.

- Prema mišljenju vještaka Omera Ćemalovića i Elvedine Dervović, koji su proveli timsko psihijatrijsko-psihološko vještačenje, iskaz S. H. je autentičan, a njeno psihičko stanje i ispoljena simptomatologija jasno govore u prilog pretrpljene traume u prošlosti. Ona ispoljava simptome i znake traume, a dojam vještaka je da su uzrok nasrtaji Sade Đuguma, to jeste prateći permanentni strah od njega - iznio je tužilac.

Maksumić je predložio da Sud optuženog proglasi krivim za krivična djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret i da mu se izrekne kazna zatvora te da kao otežavajuću okolnost cijeni svu težinu izvršenja krivičnih djela u odnosu na oštećenu S. H., na upornost u činjenju krivičnih djela te visok stepen ugrožavanja zaštitnih objekata kod ostalih krivičnih djela navedenih u optužnici, kao i raniju osuđivanost optuženog.

Utjecali na S. H.

Tužilac se osvrnuo i na to da je Vlado Vučić, zajedno s Edibom Bajrektarevićem, puncem optuženog, pravomoćno osuđen jer je u periodu od aprila do maja prošle godine utjecao na S. H. Na nju su utjecali na način da promijeni iskaz dat na glavnom pretresu i da izjavi da ga je lažno teretila uz pomoć advokata iz Tuzle S. S.

Ponašanje žrtve

Tužilac Maksumić naveo je kako se iskaz S. H. posebno pokušao osporiti prikazivanjem digitalnih dokaza iz njenog života. Time je, kazao je, zapravo u potpunosti potvrđeno da to ponašanje odgovara profilu ponašanja žrtve trgovine ljudima koja je to postala još kao djevojčica.

Olakšavajuća okolnost za Đuguma je činjenica da je porodičan čovjek te da ima jedno maloljetno dijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.