TRAGA SE ZA VOZAČEM

Sirijske izbjeglice u Njemačkoj u šumi pronašla policija: Putovali kombijem, u BiH im tražili dodatne 4.000 eura

Prema njihovom svjedočenju, posljednju izmjenu kombija su imali u Sloveniji, nakon čega su satima morali da sjede na podu kombija bez ustajanja

Njemačka policija. AP Photo/Markus Schreiber

S. S.

4.3.2024

Njemačka policija je tokom vikenda u šumi pored Frasdorfa pronašla grupu dezorijentisanih sirijskih državljana, koje je krijumčar izbacio pored puta, a onda pobjegao.

Prema njihovom svjedočenju, oni su se vozili 11 sati u kombiju, a nisu smjeli da odu do toaleta, niti da ustanu sa poda kombija.

Kako prenose njemački mediji, u šumi je pronađeno 18 muškaraca, od kojih su trojica bili maloljetnici. Prema njihovom svjedočenju, posljednju izmjenu kombija su imali u Sloveniji, nakon čega su satima morali da sjede na podu kombija bez ustajanja. Čak im nije bilo dozvoljeno da izađu ni na benzinskoj pumpi.

Niko od njih nije želio da daje izjave, osim jednog mladića koji je rekao da su njegovi roditelji krijumčarima već bili platili za put 16.000 eura, ali da su problemi nastali u Bosni i Hercegovini: "Tamo su mi tražili još 4.000 eura, morao sam da im dam", rekao je on, ne otkrivši identitet krijumčara niti ljudi koji su mu tražili novac.

Od njih 18, tri maloljetnika su prebačena u socijalnu službu za zbrinjavanje maloljetnika, 13 muškaraca je sprovedeno u izbjeglički centar u Minhenu, a dvojica su vraćena za Hrvatsku gdje su već bili predali zahtjev za azil i gdje su ušli u procedure.

Policija i dalje aktivno traga za krijumčarom koji je Sirijce izbacio pored puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.