"AVAZ" SAZNAJE

"Škaljarcu" uhapšenom u Sarajevu određen ekstradicioni pritvor

Beč ga potražuje zbog pokušaja ubistva

Stefan Kovač s advokatom tokom suđenja u Podgorici. Pobjeda

19.2.2024

Sud Bosne i Hercegovine danas je, u postupku izručenja potraživanog Cetinjanina Stefana Kovača, prema međunarodnoj potjernici Interpola Beč, prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim se Kovaču određuje ekstradicioni pritvor.

Raspisana potjernica

- Pritvor po ovom rješenju može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke ovog suda, ali najduže šest mjeseci, računajući od dana pritvaranja, odnosno do 12. jula 2024. godine, a sve zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao izbjeći postupak izručenja ili provođenja izručenja, u smislu člana 39. stav 1. tačka a) Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima - saopćeno je za „Avaz“ iz Suda BiH.

Potjernica za Crnogorcem raspisana je s ciljem vođenja krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organom Republike Austrije, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo članstvo u kriminalnoj organizaciji, u vezi s krivičnim djelom ubistvo u pokušaju.

Stefan Kovač, koji, prema operativnim podacima policije, važi za visokorangiranog člana „škaljarskog klana“, uhapšen je 12. januara 2024. u Sarajevu.

Sky prepiska

On se sumnjiči da je 2020. godine, s dvojicom saučesnika, u Beču htio likvidirati Kotoranina Dragana Kašćelana, bliskog "kavačkom klanu".

Zavjera za pokušaj ubistva otkrivena je pregledom prepiske na Sky aplikaciji između Kovača i osobe koja se potpisivala kao "Džon Goti". Kasnije je utvrđeno da iza ovog imena na Skyu stoji Cetinjanin Risto Mijanović zvani Rile Kapetan.

Postupak u Crnoj Gori

Protiv Kovača se ponovo vodi postupak i pred Višim sudom u Podgorici zbog pokušaja ubistva Kašćelana u Beču. Kovaču je 8. maja prošle godine ukinut pritvor nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvu presudu kojom je za ovo djelo bio osuđen na tri godine zatvora.   

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.