DETALJI S ROČIŠTA

Suđenje Arminu Berberoviću: Tužiteljica navela stravične detalje iz noći kada je usmrtio doktorice

Pročitana optužnica na glavnom pretresu

Detalj s ranijeg privođenja Berberovića. B. Cerić

22.1.2024

- Živote mladih doktorica Azre Spahić i Alme Suljić niko ne može vratiti, ali mi van svake razumne sumnje možemo dokazati krivicu Armina Berberovića i očekujemo od suda da će biti najstrožije kažnjen čime će se postići opća prevencija i kako bi se zadovoljila pravda - kazala je danas u uvodnoj riječi kantonalna tužiteljica Iva Kurilić na početku suđenja Arminu Berberoviću.

Kretao se velikom brzinom

Tužiteljica je danas pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić pročitala optužnicu sa svim stravičnim detaljima, među kojima su brojene povrede i prijelomi koje su zadobile nastradale doktorice.

Nesreća se desila 26. maja 2023. godine u 23:30 sati na raskrsnicu ulica Maršala Tita i Dolina. Berberović se Mercedesom, koji nije njegovo vlasništvo, kretao iz pravca Baščaršije.

Upravljao je vozilom bez vozačke dozvole, sa 0,51 promila alkohola u krvi. U njegovom organizmu pronađeni su amfetamin i još neke psihogene supstance.

Kretao se brzinom od 76,3 kilometra na sat iako je dozvoljena brzina 50 kilometara na sat, propustivši da prilagodi vožnju noćnim uslovima.

Po dolasku na raskrsnicu radi skretanja u Dolinu, u tim momentima na pješačkom prijelazu, dok im je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo, ulicu su prelazile Azra Spahić, Alma Suljić, njena sestra Edina Suljić i Edna Pivić .

Od siline udarca, automobil nabacuje tijela Azre Spahić i Alme Suljić na poklopac vozila, te ih odbacuje na trotoar. Automobil se nastavio kreteati te udario u metalni nosač saobraćajnog znaka i izlog obližnje pekare.

Usljed teških povreda mozga o lobanje Azra Spahić je smrtno stradala na licu mjesta, dok je Alma Suljić također zbog stravičnih povreda glave istog dana preminula u UKC-u Sarajevo.

Bez olakšavajućih okolnosti

Lakše povrede zadobila je Edina Suljić.

Tužiteljica Iva Kurilić u uvodnoj riječi kazala je da nije našla nijednu olakšavajuću okolnost za Berberovića.

- Istu noć kada je tog dana dobio posao (dispečer u taksi službi, op. a.) i na koji je već kasnio i u takvom stanju počinio je krivično djelo. Te noći bili su idealni uvjeti za normalnu i sigurnu vožnju - kazala je, između ostalog, tužiteljica Kurilić.

Navela je da će tokom postupka dokazati da je Berberović počinio krivično djelo, te da će saslušati svjedoke-očevice događaja, vještake saobraćajne i mašinske struke, sudske vještake iz medicinske struke.

Branilac Armina Berberovića, advokat Rusmir Karkin kazao je da da u ovoj fazi postupka neće izlagati uvodne riječi.

Sljedeći nastavak zakazan je za 7. februar, kada će biti pozvano četvero svjedoka među kojima i sestra nastradale Alme Suljić.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.