SJEVERNA MAKEDONIJA

Raspisana potjernica za glavnim osumnjičenim za ubistvo djevojčice Vanje (14): Evo za šta se tereti

Palevski je trenutno u bjekstvu u inostranstvu i nije dostupan makedonskim organima za sprovođenje zakona

Vanja Gorčevska. Facebook

H. J. I.

4.12.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo je večeras da je raspisana međunarodna potjernica za Ljupčom Palevskim, koji je prvoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg muškarca iz Velesa Pancea Žezhovskog.

- Ljupčo Palevski rođen 12.12.1964. godine u Skoplju traži se međunarodnom potjernicom za istragu krivičnih djela "otmica" i "ubistvo" po naredbi KSV KO br. 3047/23 Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje - navodi se na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Palevski u bjekstvu

Palevski je trenutno u bjekstvu u inostranstvu i nije dostupan makedonskim organima za sprovođenje zakona.

Istraga je pokazala da je tri dana nakon ubistva pobjegao u Srbiju, a nakon toga je, kako se vjeruje, otišao u Bugarsku. Tamošnje vlasti ranije danas su saopštile da nemaju informacije da se Palča nalazi na teritoriji Bugarske.

Podsjetimo, Vanja Gorčevska je nestala 27. novembra, a njeno tijelo pronađeno je 3. decembra u jednom zaseoku na obodu glavnog grada Sjeverne Makedonije.

Za njeno ubistvo sumnjiči se pet osoba, među kojima je i njen otac koji negira da je umiješan, a glavni osumnjičeni je Ljupčo Paleski Palčo.

Policija i tužilaštvo danas su otkrili brojne detalje ovog jezivog zločina koji je Sjevernu Makedoniju zavio u crno. Naime, vjeruje se da je djevojčica oteta kako bi se od njene majke tražio novac za otkup.

Majka prijavila nestanak

Kobnog 27. novembra, Vanja je oko 7.20 sati krenula u školu. Već desetak minuta kasnije bila je nedostupna. Njena zabrinuta majka je već oko 7.35 sati njen nestanak prijavila policiji. Nije znala da su njenu kćerku oteli čim je izašla iz stana. Vanji su otmičari vezali ruke i noge, ubacili je u vreću za spavanje i strpali je u "citroen" Pančea Žežovskog, frizera iz Velesa koji je, kako se vjeruje, ubijen nekoliko dana ranije.

U "citroenu" su bila dvojica osumnjičenih, a ispred njih je išlo vozilo "reno Kango". Oba vozila su krenula u pravcu sela Brazde, na obodu Skoplja, gdje će malu Vanju, nepuna tri sata kasnije ubiti hicem iz pištolja, a vozilo "citroen" zapaliti.

Postoje neposredni dokazi da je otac male Vanje informisao Ljupča kada će djevojčica napustiti stan, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. Nije poznato da li je i Ljupčo bio u vozilima koja su učestvovala u otmici djevojčice. Ono što se zna jeste da je on 30. novembra pobjegao iz Makedonije i da je tog dana ušao u Srbiju, došao do Beograda.

U Beograd krenuo u pratnji advokata

Prema riječima policije i tužilaštva, Palčo je u Beograd krenuo u pratnji svog advokata Vaska Stojkova. Prema riječima Stojkova, Palčo ga je zamolio da ga odveze na neke preglede, jer nije imao auto. Advokat tvrdi da nije ništa znao o tome da je Palčo umiješan u nestanak djevojčice. Kako je naveo on se vratio za Skoplje, a Palčo je ostao u Beogradu zbog pregleda.

Palčo je narednog dana navodno pobjegao u Bugarsku, međutim, tamošnje vlasti su ranije danas saopštile da nemaju informacija da je na teritoriji njihove države. Također, prema navodima makedonskih zvaničnika, trojica osumnjičenih su priznali ko je kakvu ulogu imao u otmici i ubistvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.