"AVAZ" SAZNAJE

Dok se čeka konačna tužilačka odluka: Denis Buntić se na ispitivanju branio šutnjom

Prije mjesec, 22. septembra pretukao suprugu Klaru

Buntić: Određene mu mjere zabrane. Facebook

Meliha Smajkic

23.10.2023

U Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona još nisu stavili tačku na istragu u vezi s predmetom „Buntić“. Do konačne tužilačke odluke čekaju se rezultati brojnih vještačenja, od Federalne uprave policiji (FUP) do drugih nadležnih institucija.

Podsjetimo, protiv Denisa Buntića (41), nekadašnjeg proslavljenog rukometaša iz Ljubuškog, vodi se opsežna istraga zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nasilje u porodici iz čl. 222. st. 2. i st. 4. u vezi sa st. 1. KZ FBiH, u stjecaju s krivičnim djelom nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ FBiH, a sve u vezi s čl. 54. KZ FBiH.

Teške povrede

On je osumnjičen da je prije mjesec, 22. septembra pretukao suprugu Klaru u njihovoj porodičnoj kući, nanijevši joj teške tjelesne ozljede. Policija je, nakon njene prijave, u kući pronašla cijeli arsenal oružja.

Kako nam je rečeno iz Tužilaštva ZHK, čekaju se nalaz vještaka medicinske struke u vezi s ozljedama Klare, o čemu je, između ostalog, sačinjena i fotodokumentacija, kao i rezultati balističkog vještačenja u odnosu na oružje i streljivo pronađeno u Buntićevoj kući.

Također, provedene su i radnje za DNK analizu tragova na oružju kako bi se utvrdilo da li pripadaju osumnjičenom. Važan nalaz u cjelokupnoj slici je analiza krvi osumnjičenog na alkohol i droge. Iz Tužilaštva ZHK su nam rekli da su naložili saslušanje još nekih svjedoka. Jedan dio njih je saslušan u početnoj fazi istrage.

Odbijen prijedlog

Buntić, prema kojem je u tri navrata odbijen prijedlog za određivanje pritvora, i to od Općinskog suda u Ljubuškom, u kojem je zaposlena njegova majka, nalazi se na slobodi.

Određene su mu, pak, mjere zabrane prilaska oštećenoj na udaljenosti manjoj od 100 metara te svakodnevno javljanje u PU Ljubuški. Kontrola tih mjera bit će provođena svaka dva mjeseca. On je u međuvremenu ispitan na okolnosti događaja, ali se, saznajemo, branio šutnjom.

Klara Buntić je, podsjetimo, audiosnimak nasilja koje je taj dan preživjela ustupila medijima.

Pravosudna trakavica

Slučaj „Buntić“ je, podsjetimo, obilježila i svojevrsna pravosudna trakavica. Iz Tužilaštva ZHK su insistirali na pritvoru i ulagali žalbu zbog bitnih povreda krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Iz drugog puta je Vanraspravno vijeće Općinskog suda Ljubuški uvažilo žalbu, ali su zatražili izuzeće, što im je odbijeno. Proces je tada vraćen na početak, odnosno sudiji za prethodni postupak, koji je samo potvrdio svoju prvu odluku o odbijanju pritvora.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.