LJUBUŠKI

Klara Buntić, supruga bivšeg rukometaša, za "Avaz": Ustrajat ću u svojoj borbi do kraja

Vanraspravno vijeće odbilo žalbu Tužilaštva ZHK i potvrdilo rješenje sudije za prethodni postupak

Klara i Denis Buntić. Facebook

Meliha Smajkic

6.10.2023

Denis Buntić (41), nekadašnji proslavljeni rukometaš iz Ljubuškog, osumnjičen da je 22. septembra pretukao suprugu Klaru u njihovoj porodičnoj kući, a u kojoj je, nakon njene prijave, policija pronašla cijeli arsenal oružja, definitivno ostaje na slobodi.

Odbijena žalba

Rezultat je to posljednje sudske odluke i nastavak svojevrsne pravosudne trakavice ili, kako se može čuti u javnosti, „igranke“ Općinskog suda u Ljubuškom, pravosudne institucije u kojoj je dugi niz godina uposlena Buntićeva majka.

Tako je Vanraspravno vijeće Općinskog suda u Ljubuškom u vezi s ovim slučajem odbilo žalbu Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona kao neutemeljenu, te u cijelosti potvrdili rješenje sudije za prethodni postupak, prema kojem su osumnjičenom određene mjere zabrane.

Klara Buntić, s kojom smo kratko jučer telefonski razgovarali, kazala nam je da je duboko razočarana posljednjom sudskom odlukom te ukazala na niz posljednjih odluka Općinskog suda u Mostaru u vezi s nasiljem u porodici, a koje su donesene u korist oštećenih, odnosno gdje su nasilnici ekspresno pritvoreni.

Buntić: Ostaje na slobodi. Avaz

- Ustrajat ću do kraja u svojoj borbi - kazala je Klara, zamolivši za razumijevanje u vezi s daljnjim istupima, te nas uputila na svog advokata Rešada Tvrtkovića.

Ni on nije krio razočarenje sudskim odlukama, štaviše, kako nam je kazao, „vrlo su čudne“.

Mjere zabrane

- Nadam se samo da će izrečene mjere prema osumnjičenom biti dostatne u cilju zaštite žrtve i da će postići stvarnu svrhu, te da će, jasno, biti ispoštovane - kratko nam je rekao Tvrtković.

Iz Tužilaštva ZHK su nam jučer kazali kako i dalje smatraju da je bilo razloga za određivanje pritvora. Istakli su da se od starta vodi intenzivna istraga protiv Buntića za nasilje u porodici u stjecaju s nedopuštenim držanjem oružja ili eksplozivnih tvari.

Buntiću su izrečene mjere zabrane prilaska oštećenoj na udaljenosti manjoj od 100 metara te svakodnevno javljanje u PU Ljubuški. Kontrola tih mjera bit će provođena svaka dva mjeseca.

Rizik dobre i loše odluke

Vlado Adamović, ugledni pravni stručnjak, komentirao je ovaj slučaj, budući da je odlučeno u drugostepenom postupku.

- Javna percepcija o nekom predmetu je jedna strana medalje, očekivanja suda druga, a tužilaštva sasvim treća priča. 

Adamović: Sud neće da odstupi. Facebook

Međutim, oni koji odlučuju o tome preuzimaju rizik dobre i loše odluke. 

Dakle, ove odluke su prošle dva stepena i očigledno je da nadležni sud poslije tolikih odbijanja neće da odstupi od svog stava. Koliko su u pravu ili nisu, pokazat će vrijeme - rekao nam je Adamović.

Klara Buntić je audiosnimak nasilja koje je taj dan preživjela ustupila medijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.