OKRUŽNI SUD U BANJOJ LUCI

Uskoro početak suđenja za zločine u Serdarima kod Kotor-Varoši

Vatrenim oružjem ubili ukupno sedam civila

Suđenje Mirsadu i Nijazu Smajiću. Slaven Petković / Mondo

Birn

21.9.2023

Suđenje Mirsadu i Nijazu Smajiću, optuženima za zločine u Serdarima kod Kotor-Varoši, trebalo bi uskoro početi u Okružnom sudu u Banjaluci, rečeno je za Detektor iz ovog suda.

Optužnicu protiv nekadašnjih pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) BiH Mirsada i Nijaza Smajića, zbog zločina u Serdarima kod Kotor-Varoši u septembru 1992. godine, Državno tužilaštvo podiglo je krajem prošle godine, a ovaj predmet, kako je potvrđeno iz Suda BiH, ustupljen je rješenjem iz januara ove godine.

Izjasnili se o krivnji

U odgovoru Detektoru, Okružni sud u Banjaluci je potvrdio da je zaprimio ovaj predmet u januaru, a potom i potvrdio optužnicu Državnog tužilaštva.

Optuženi Smajići su se, prema navodima Suda, izjasnili o krivnji krajem juna.

- Predmet je ušao u fazu zakazivanja glavnog pretresa i isti će biti zakazan u najkraćem mogućem roku - rečeno je iz Okružnog suda.

Smajići se, prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, terete da su 17. septembra 1992. godine sa drugim osobama učestvovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području mjesta Serdari.

Do sada jedna presuda

Prema tom saopćenju, oni su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili srpske nacionalnosti iz porodica Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, djeca i jedna trudnica, bacili eksplozivnu napravu u kuću i, pucanjem iz vatrenog oružja, nasilno ušli u objekat.

Također se dodaje da su vatrenim oružjem ubili ukupno sedam civila, dok su dvije osobe teško ranjene, uključujući i ženu u petom mjesecu trudnoće.

Za zločine u Serdarima Sud BiH je 2016. godine osudio Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.