ISPOVIJEST

Otac dječaka s Ilidže koji se otrovao u kuhinji: Sin me molio da ih ostavim da igraju igrice, našli smo ih kako leže, klima je bila upaljena

Objasnio je da u prostoru gdje je plinska peć imaju klima i ventilacija te da je prozor bio zatvoren, što nikada nije bio

Dječaci u Klinički centar dovezeni bez svijesti. Facebook

B. Cerić - N. Fazlić

29.7.2023

Dvojica dječaka uzrasta 12 i 13 godina, koji su se otrovali ugljenmonoksidom u improviziranom objektu za proizvodnju kolača, i dalje su u stabilnom stanju nakon što su u četvrtak u Klinički centar Sarajevo dovezeni bez svijesti.

- Situacija je ovakva, njihovo zdravstveno stanje je bolje. Hitna ih je u četvrtak jako brzo odvezla, zjenice su im bile dobro, otkucaji srca su bili dobri. Oni su dovezeni u vrlo lošem stanju. Ja sam ih spasio u momentu kada se to izdešavalo. Oni su u tom objektu bili do sat jer su se vratili s treninga, a noć ranije su se cijelu noć igrali na PlayStationu - kazao je u ispovijesti za „Dnevni avaz“ otac jednog od dječaka u čijoj su se radionici otrovali.

Poslovni prostor

Događaj koji je uznemirio javnost u Sarajevu desio se u četvrtak oko 17 sati u ulici Jahijela Fincija. Porodice dječaka probdjele su noć u Kliničkog centra u Sarajevu, gdje su djeca smještena .

- Moje dijete je nedavno doživjelo jedan šok. Dječak koji je povrijeđen je njegov najbolji drug, žive blizu jedan drugog, nerazdvojni su od djetinjstva i maksuz sam ih doveo da se igraju kod mene, da moj sin zaboravi na to što je doživio prije nekoliko dana s majkom. Mi smo razvedeni, došla je i policija, obavili smo razgovor i dijete je pripalo meni, pa sam doveo tog druga da sin malo zaboravi na tu traumu što je preživio - ispričao nam je kroz suze otac.

Objasnio je da je u pitanju poslovni prostor u kojem on inače proizvodi kolače. Kako je dodao, u tom prostoru imaju i klima i ventilacija, sve što treba da ima poslovni prostor.

- Oni su cijelo jutro bili tu sa mnom, trening mu je trebao biti navečer, međutim, treneri su pomjerili u 13 sati zbog utakmice Želje. Rekao mi je: “Hajde, babo, mi ćemo biti tu s tobom.” Kupio sam im doručak i jeli su i bili sve vrijeme tu. Moja majka je došla, oni su otišli biciklima na trening. Mi smo ostali u tom objektu, ja sam pripremao kolače na plinskoj peći, koja, kad radi, ispušta te plinove, ima ventilacija, ali imaju dodatni plinovi koje ventilacija ne može povući - kazao je otac.

Nakon što su dječaci došli s treninga u objektu su bili dječakova nana i prijatelj koji je krenuo po suprugu.

- Peć ima taj svoj proces, kad se ispeče kolač, ona zapišti i sama se ugasi. Znate, ja sam tu skoro pet godina, sin nikada nije tu ulazio, uđe samo da se napije vode. Hiljadu puta sam mu govorio: “Hajde, sine, da mi pomogneš, da vidiš kako pravim figure”, ali nikad nije ušao. I znate, kad Bog hoće nešto da bude, insistirao je na tome da ostane tu i donijeli su iz stana PlayStation da se tu igraju. Rekao mi je: „Ostavi nas, babo, tu da odigramo jednu utakmicu i idemo biciklom na Vrelo Bosne.“ Mislio sam, odigrat će tu utakmicu i otići će - ispričao je dalje otac.

Nana je otišla kući, a otac je otišao s kolegom, jer je na Ilidži morao uplatiti račune u pošti. Čuo se sa sinom dok je bio u pošti, a potom se s kologeom vraćao u radionicu, ali su upali u gužvu.

Odvalili vrata

- Bio sam na 20 metara kada me nazvao prijatelj što je trebao da preuzme tortu. I ja sam vidio da još stoje bicikli tu gdje su ih i ostavili. Prišla mi je gospođa što me zna i kaže: “Ja sam kucala, nema nikoga.” Mislio sam da nisu negdje otišli bez bicikala - kazao je otac.

U tim momentima već ga je počela hvatati panika zbog sumnje da se nešto desilo dječacima.

- Brava je otključana i znate da kod blindiranih vrata ima dodatna bravica, koja se iznutra može zaključati, i vidim da je zaključana. Mene je panika uhvatila, kontam da nisu zaspali jer su bili budni noć prije, igrali su igrice. Ja sam ih pustio da se igraju zbog svega što se izdešavalo. Vratio sam film, hiljadu mi misli u glavi. Lupao sam na vrata, nazvao sina i čujem telefon i onda me panika prevladala - nastavio je otac i dodao:

- Ja sam toliku snagu imao da sam blindirana vrata odvalio napola i komšija mi je pomogao da pajserom odvalimo. Našli smo ih unutra kako leže, klima upaljena. Prozor koji je uvijek bio otvoren da ima zraka sada je bio zatvoren, a klima upaljena. Jedan je ležao na podu, drugi na stolici sjedio. Pružio sam im prvu pomoć i nazvao policiju i Hitnu.

Kazao nam je da je u petak davao izjavu u policiji.

Policija utvrdila uzrok

Uviđajne ekipe MUP-a KS, u prisustvu vještaka protupožarne zaštite i ekipe “Sarajevogasa”, obavili su uviđaj u četvrtak.

- Prilikom uviđajnih radnji sudski vještak je konstatirao da je prilikom nepotpunog sagorijevanja u jednoj od ovih peći došlo do stvaranja ugljenmonoksida koji je uzrokovao trovanje kod maloljetnika - kazala je Mersiha Novalić, portparol MUP-a KS, za „Avaz“.

Ne gubi nadu

Očajni otac ne gubi nadu da će se dječaci potpuno oporaviti:

- Nadam se da će se oporaviti, ako Bog da. Dragi Allah je veliki, u njegovim je rukama sve.

Ljekarima Hitne pomoći i Pedijatrije zahvaljujem na predanosti i tome šta su učinili za dječake, kazao je otac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.