ALARMANTNO

Crni april na cestama u BiH: Smrtno stradalo čak 25 osoba

Region u šoku nakon pogibije reprezentativca BiH u hokeju

Poginuo vozač Golfa u Širokom Brijegu. Hercegovina.info

25.4.2023

Prema dostupnim podacima, samo u aprilu ove godine, tačnije do danas, u saobraćajnim nesrećama na cestama u BiH poginulo je 25 osoba.

Da je u pitanju zaista veliki broj, pokazuje podatak policijskih agencija da su za tri mjeseca ove godine na području RS i FBiH smrtno stradale 32 osobe.

Policijski podaci

Prema podacima MUP-a RS, za tri mjeseca 2023. godine dogodilo se 2.238 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo 12 osoba, a 660 ih je povrijeđeno. U Federaciji BiH, prema podacima FUP-a, u januaru, februaru i martu desile su se 5.342 saobraćajne nesreće, u kojima je poginulo 20 osoba, dok je 1.401 osoba teže i lakše povrijeđena.

Crni april počeo je stravičnom nesrećom kod Mrkonjić-Grada, u kojoj su na licu mjesta poginuli Senad Poško (44), Elvir Čagalj (46) i Selvedin Crnac (42), radnici firme „Struktura“ iz Jajca. Oni su nastradali kada se njihov kombi, kojim su se vraćali kući u Jajce, sudario s automobilom u Crnoj Rijeci.

Četvrti radnik „Strukture“ Asim Kokić preminuo je 20. aprila, nakon što je u Kliničkom centru u Sarajevu podlegao teškim povredama.


Senad Poško, Elvir Čagalj i Selvedin Crnac. Facebook

U Sandićima kod Brčkog poginuli su otac (48) i maloljetni sin (16), u Bosanskog Gradišci dvojica mladića Davor Latinović (20) i Nebojša Baškalo (26), a na Manjači smrtno je stradao Bojan Babić, otac troje djece.

Nove smrti

Kako je i počeo, april se i završava novim stravičnim nesrećama. BiH i region još su u šoku nakon što je, upravljajući motociklom, u sudaru s automobilima u nedjelju u Oseniku kod Hadžića poginuo Amon Rakić (24), reprezentativac BiH u hokeju.

Pred mladim hokejašem bila je blistava karijera, a od njega su se oprostili brojni sportski radnici, kao i članovi hokejaške reprezentacije BiH. Dženaza Amonu Rakiću bit će klanjana u srijedu u 17 sati na mezarju Nišan-Jarčedoli.

Ove nedjelje u Derventi je poginuo P. Đ. pri slijetanju automobila Polo na lokalnom putu. Mladić Kristijan Ilić (22) iz Gornjih Karajzovaca u Bosanskoj Gradišci poginuo je jučer kao vozač Golfa pri sudaru s Renault Lagunom.


Nastradali Amon Rakić. Facebook

Milutin Gužvić (75) iz Srpca preminuo je jučer u UKC-u u Banjoj Luci od posljedica teških povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila istog dana u 10.15 sati na regionalnom putu Srbac – Derventa.

Ono što zabrinjava stručnjake je velika smrtnost mladih osoba u nesrećama. Većinom ginu mladi od 21 do 29 godina.

Najčešći uzroci

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća, slijede nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava. Veliki broj saobraćajnih nesreća na našim cestama rezultat je i nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

5.342 nesreće za prva tri mjeseca 2023. u FBiH

2.238 nesreća za prva tri mjeseca 2023. U RS

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.