KANTONALNI SUD MOSTAR

Ibrahimu Seferoviću iz Sarajeva određen pritvor: Pljačkao po kućama

Tada su izvršili premetačinu stvari oštećene i oduzeli, te za sebe prisvojili novac u iznosu od 370 KM

Zgrada Kantonalnog suda u Mostaru. Facebook

A. O.

1.2.2023

Kantonalni sud u Mostaru je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar odredio jednomjesečni pritvor Ibrahimu Seferoviću (21) iz Sarajeva, zbog osnovane sumnje da počinio krivično djelo razbojništvo i teške krađe u Mostaru.

Ibrahim Seferović se sumnjiči da je u sastavu grupe, zajedno s Edinom Seferovićem, Merdinom Bašićem, Masimom Ramovićem i jednim maloljetnikom  (17), 11. januara 2023. godine oko 21 sat u Mostaru, u ulici Biščevića na broju 11, maskiran na način da je lice prekrio šalom, ušao u dvorište porodične kuće u vlasništvu S. L.

Napali ženu i vezali je

Potom su upotrebom fizičke snage i sile savladali oštećenu S.L. i zatim je ugurali u njenu kuću. Potom su joj vezali ruke odjećom i povezom prekrili usta, na koji način su je onesposobili za otpor, a zatim tražili od nje da im preda novac i zlatninu. Potom su otrgnuli s vrata zlatnu ogrlicu i s ruke zlatnu narukvicu.

Tada su izvršili premetačinu stvari oštećene i oduzeli, te za sebe prisvojili novac u iznosu od 370 KM, mobilni aparat marke Samsung Galaxy s karticom, torbicu u koji se nalazio zlatni nakit i to: biserna ogrlica, biserna narukvica, lančić s privjeskom, zlatna narukvica, prsten, srebreni lančić, pozlaćeni češalj, više broševa i prstenja za sada tačno neutvrđenih karakteristika, tri ručna muška sata tačno neutvrđenih marki, pribavivši sebi tako protivpravnu imovinsku korist.

Maloljetnik zadržan

Kako navode iz Tužilaštva HNK u sastavu iste grupe, je 30. januara 2023. godine oko 19 sati u mostarskoj ulici Hamida Vuka na broju 23, zajedno s maloljetnim muškarcem ušao u porodičnu kuću oštećenog i iskoristio bespomoćnost i naročito teško stanje oštećenog M. Z., koji je invalid i nepokretna osoba.

Dok su Edin Seferović, Merdin Bašić i Masim Ramović ostali u dvorištu čuvati stražu, kako se navodi on je razgovarao s oštećenim kako bi mu odvratio pažnju, dok je maloljetni muškarac tražio pokretne stvari po kući u namjeri da ih otuđi. Međutim, spriječili su ih kćerka i zet oštećenog, kojom prilikom je osumnjičeni maloljetnik zadržan do dolaska policije, a ostali članovi grupe pobjegli s mjesta događaja.

Opasnost od bjekstva

Kantonalni sud u Mostaru je ocijenio da je opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i ponavljanje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili više.

Kantonalno tužilaštvo HNK Mostar naglašava da u saradnji s policijom nastavlja s pronalaskom preostalih članova kriminalne grupe i poduzimanjem drugih istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.