NEEKSPLODIRANA SREDSTVA

Topovska granata iz Prvog svjetskog rata ubila 64-godišnjaka u Sloveniji

U prošlosti se zbog toga već dogodilo dosta nesreća dogodilo zbog neprimjerenog rukovanja, koje su završile teškim tjelesnim povredama, ali i smrtnim slučajevima, što se vjerojatno dogodilo i ovaj put

Topovska granata. Filip Brala/PIXSELL

N. Aj. / Fena

21.1.2021

Topovska granata zaostala iz Prvog svjetskog rata ubila je 64-godišnjeg muškarca u naselju Voglar kod Nove Gorice u zapadnoj Sloveniji, blizu granice s Italijom. 

Kako je objavila lokalna policija, do nesreće je došlo u srijedu oko 14.30 sati, prilikom nekontrolirane eksplozije 75-milimetarske topovske granate francuske proizvodnje iz razdoblja Prvog svjetskog rata.

Okolnosti incidenta

Policija nastavlja istragu, a do sada je prikupila podatke i pregledala mjesto nesreće koja se dogodila ispred ulaza u garažu jedne stambene zgrade, prenosi Hina.

- Granata je odmah usmrtila 64-godišnjeg mještanina, danas se nastavlja s istragom o okolnostima incidenta, priopćila je policija iz Nove Gorice.

Eksplozija opasnih ostataka granate izazvala je materijalnu štetu na stambenoj zgradi, a policija je o svemu obavijestila i državno odvjetništvo. Na tom je dijelu slovenskog teritorija koji je do 1918. bio u sastavu Austro-Ugarske bila je fronta u sukobu austrougarskih i italijanskih snaga, nakon ulaska Italije u rat na strani Antante. 

Posjete kolekcionara

Na tom području, gdje su se odvijale mnoge ofenzive i kontraofanzive, još se nalazi dosta opasnih neeksplodiranih ubojitih sredstava iz vremena Prvog, ali i Drugog svjetskog rata, pa te lokalitete znaju posjećivati kolekcionari i sakupljači ratnih i historijskih memorabilija.

U prošlosti se zbog toga već dogodilo dosta nesreća dogodilo zbog neprimjerenog rukovanja, koje su završile teškim tjelesnim povredama, ali i smrtnim slučajevima, što se vjerojatno dogodilo i ovaj put. Sve se to događa unatoč stalnim pozivima policija da se nađena eksplozivna sredstva prijave kako bi bila uništena na siguran način, te upozorenjima da opasne predmete ne bi smjeli dirati ili pokušavati demontirati i deaktivirati nestručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.