DOSJE SCARFACE (II)

Kako je Kabilovićev klan reketirao ugostitelje: Došli smo zbog para, kome smetaš, plaćeno je tvoje ubistvo....

Mnogi vlasnici morali su potpisati ugovor sa zaštitarskom agencijom „Wolves security“ čija naljepnica na ulazu je značila da tu niko ne smije praviti probleme

Kabilović: Prema optužnici označen kao vođa grupe. Avaz

Piše: A. Aljimi

17.10.2020

Tuzlansko podzemlje čiji je nezvanični vladar Beriz Kabilović značajno je uzdrmano provođenjem policijske akcije „Scarface“.

Radi se o ekipi kriminalaca koji su bukvalno harali Tuzlanskim Kantonom, te su za kratko vrijeme iz podzemlja istjerali veoma poznate kriminalne face i zagospodarili ulicama svakog mjesta ovog najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.


Sijali strah

Pored pokušaja likvidacija suparnika, klan se bavio i reketiranjem vlasnika ugostiteljskih objekata od kojih su redovno uzimali novac i držali su ih u konstantnom strahu. Obilazili su ugostiteljske objekte gdje su ispoljavali i vršili nasilje u kafićima i restoranima da bi vlasnike natjerali da im mjesečno plaćaju „zaštitu“ odnosno reket.

Za to vrijeme grupa je morala uspostaviti aposlutnu dominaciju na području Tuzlanskog kantona, a naročito na području grada Tuzla, ali i ostalih gradova.

Na optuženičkoj klupi našli su se Beriz Kabilović Bera, Selver Salimović Švrćo, Amir Lisičić Švabo, Armin Halilović Čaruga, Adnan Požegić, Alen Jahić Mandža i Elvis Hamzić. Naš portal donosi ekskluzivno, detalje iz optužnice u kojoj je detaljno opisano na koji način su reketirani ugostitelji u TK. 

Od oktobra mjeseca 2015. godine do decembra 2019. godine u Tuzli nakon što je M.E. otvorio kafić, Beriz i Selver su natjerali vlasnika da im plaća mjesečnu „zaštitu“ od 500 KM.

Vlasnik je da ne bi imao problema pristao na to tako da je Salimoviću svakog mjeseca davao novac, da bi kasnije zatvorio objekt.


Ljetnja i zimska „zaštita“

U međuvremenu je s bratom pokrenuo novi posao te otvorio još jedan objekt Selver mu je došao u novu radnju i donio ugovor Agencije „Wolves security“ u kojem piše da mu daju usluge zaštite od 500 KM mjesečno u ljetnom i 700 KM u zimskom periodu.

Tako su od njega uzeli 18.619 KM od oktobra 2015. do do decembra 2017 godine.

U vremenskom periodu od marta do decembra 2019. godine u Tuzli, Kabilović i Sailmović su s Jahićem ozbiljnom prijetnjom natjerali vlasnika jednog objekta da s Jahićem zaključi ugovor o suvlasništvu kojem će pripasti 15 posto odbjekta, a vlasniku 75 posto, iako Jahić nikada ništa nije uložio u biznis.

Vlasnik je znajući da je Jahić pripadnik kriminalne grupe potpisao ugovor i uz to im plaćao 100 KM mjesečno za zaštitu.


Uži krug Kabilovićevog klana. Facebook

U vremenskom periodu od februara do decembra 2019. godine u Tuzli, Kabilović i Salimović su natjerali još jednog vlasnika kafića u Tuzli da im plaća zaštitu od 100 KM mjesečno. Ovaj je iako mu zaštita nije bila potrebna morao potpisati ugovor, jer u suprotnom bi morao zatvoriti objekt.

Znao je da se radi o momcima koji prave probleme u gradu onima koji ne plaćaju reket. A, znao je da gdje god postoji naljenica „Wulvesa“ niko se ne usuđuje praviti probleme.

U vremenskom periodu od septembra 2017. do do septembra 2019. godine nakon što je I. A. otvorio ugostiteljski objekt preko puta saobraćajne škole u Tuzli natjeran je da potpiše ugovor s članom grupe Mirnesom Vejzovićem tako što će vlasniku ostati 75 posto, a Mirnesu 25 posto vlasništva biznisa.

Vlasnik je znao da je Mirsnes sa Berizom, Švrćom, Čarugom i ostalim kriminalcima te je dio vlasništva prepustio iako je u objekt uložio 100. 000 KM.


Bahato ponašanje

Mirnes se nakon određenog vremena počeo bahato ponašati prema kononabrima tako da vlasnik nije mogao više poslovati. Vlasnik je nakraju predložio ili da Mirnes otkupi njegovh 75 posto vlasništva ili da proda svoj dio iako nikada nije ni dao „uloženi“ novac. Na kraju je stvarni vlasnik Mirnesu dao 35.000 KM nizašta. Mirnes mu je tada rekao da neće više štiti njegov objekt i tada se pojavio Kabilović, koji je kazao da će on lično štititi kafić za 300 KM mjesečno, kasnije je ta cifra porasla na 800. Vlasnik je iz straha svaki mjesec lično na ruke davao Kabiloviću novac. 

Lisičić i Kabilović. Facebook

U jednoj od tačaka opisano je kako su Halilović i Hamzić od jednog čovjeka pokušali iznuditi 3.000 KM, tako što su mu kazali da se priprema njegova likvidacija. Nazvali su muškarca i kazali mu da dođe do hotela Tuzla. Kada je ovaj došao Elvis mu se obrati riječima: „Kome ti smetaš tamo u Živinicama?“, muškarac je bio iznenađen...Rekao je da nema problema i da nikome ne duguje ništa. 

Ugledali žrtvu

Želeći da ga uplaše Hamzić i Halilović su kazali muškarcu da se nudi 5.000 da se on smakne. Halilović je potvrdio da je prisustvovao tom razgovoru te da Hamzić govori istinu i kazali su da poznaju tog čovjeka koji mu priprema ubistvo i da će razgovarati s njim. Nakon nekoliko dana Halilović je muškarcu poslao poruku da mu posudi 3.000 što muškarac nije učinio, jer je znao da oni na taj način iznuđuju novac. Opravdao se da ima obaveza i nikada im nije dao novac.

Tokom 27. jula 2018. godine oko 14 sati u Tuzli, prema navodima optužnice Hamzić i Halilović dogovorili su se da od muškarca koji je doputovao iz Slovenije iznude novac. Tog dana vidjeli su ga u slastičani „Bosna“.


Članovi supraničkog klana u društvu Mirse Švicarca. Facebook

Ušli su u slastičarnu i s vrata pitali : „Ko je Vjeko?“. Jedan mušakarac im je odgvoorio „ja“. Prišli su do njegovog stola i sjeli. S njegove lijeve strane bio je Hamzić, a njega je taj muškarac poznavao kao čuvara u objektu „Ječmište kod Tome“. Nedugo nakon toga Hamzić mu je kazao: „Došli smo zbog para“.

Muškarac im je rekao da su pogriješili adresu te nikome ništa ne duguje, a Halilović koji je sjedio naspram njega zamahnuo je pesnicom da ga udari.

Armin je uzeo pepeljaru sa stola i zamahnuo njome te je udario muškarca po prstima. Elvis ga je potom uhvatio za desnu ruku i povukao prema dole prislivši ga da klekne i tada ga je Armin više puta udario pepeljarom po glavi. Kada je muškarac pokušao pozvati policiju ali su ga nasilnici spriječili u tome. Po izlasku iz slastičarne Hamzić mu je zaprijetio da će mu zapaliti firmu i da će ga uništiti.


Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.