SLUČAJ ORKA

Svjedok Mithad Mušić: Izdali su me na milion načina i uništili dio života

Opisivao kako je s Rahmanom Beglukom, vjenčanim kumom i drugima išao u pljačkaške pohode od „Robota“ do benzinskih pumpi

Detalj iz sudnice: Jake mjere. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

8.7.2020

Svjedočenjem Mithata Mušića (30) danas je u Kantonalnom sudu Mostar, uz jake sigurnosne, ali i epidemiološke mjere, nastavljeno suđenje protiv optuženih Rahmana Begluka (32), Joze Markića (36), Alena Begluka (35), Mugdima Omanovića (35) i Enis Mandala (35).  

Oni se terete za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, kao i krađama, ali i za nedozvoljeno držanje oružja te druga krivična djela, a uhapšeni su lani u septembru u akciji Federalne uprave policije (FUP) pod nazivom „Orka“.

Mušić, koji je u ovom postupku dobio imunitet izdržava zatvorsku kaznu u KPZ Mostar, zbog ranije počinjenog razbojništva i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a trenutno koristi vanzavodske pogodnosti.

Mušić je, kako je to kazao danas u sudnici, vjenčani kum prvooptuženog Rahmana Begluka. S njim se intenzivno druži, naveo je, od 2012.godine, a zajedno su radili mnoga krivična djela, u čemu su im se pridružili Markić i Omanović.

- Sve sam davao za prijateljstvo, dok su oni, s druge strane gledali samo lični interes- kazao je Mušić na početku svog svjedočenja. 

Na ovaj čin se odlučio, pojasnio je, jer je odlučio promijeniti svoj život i jer je „vidio da nema prijatelje“.

Detalj iz sudnice: Jake mjere. M. Smajkić

On je opisivao kako su u septembru i oktobru 2017. godine tekle pljačke benzinskih pumpi, „Ti Oil“ i „ Čule“, vozila brze pošte kod tunela „Ivan“, ali i Tržnog centra „Robot“ u Mostaru iz kojeg je uzet sef s novcem.

Na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Elisa Sultanića o tome kako su sve to dogovarali, odgovorio je da su to zajednički činili, a u pohode su uvijek išli skoro po istom obrascu, sa ukradenim automobilima, naoružani pištoljima i automatskom puškom.Rekao je, da silu nikada nisu upotrebljavali, kao i da on, inače, „prezire nasilje“.  

Opisao je i slučaj iz marta 2016.godine kada su on i Rahman pokušali sajlom iščupati bankomat u krugu „Binga“ u Međugorju, ali u tome nisu uspjeli „jer im je pukla sajla“, kao i kada su Rahman, Jozo i on presreli vozilo „Hrvatske pošte Mostar“ u Međugorju iz kojeg su uzeli vreću s novcem. Također, opisivao je i druge slučajeve, ali se nije mogao sjetiti svih detalja.

Tokom njegovog svjedočenja pušten je i dio presretnutih razgovora između njega i Rahmana, radi identifikacije, kako je to pojasnio kantonalni tužilac, Kemal Maksumić, čemu se bila usprotivila odbrana, ali je predsjedavajući Vijeća, Sultanić odbacio prigovor. No, nakon njihove ponovne reakcije, on je uvažio prigovor. 

Detalj iz sudnice: Jake mjere. M. Smajkić

Inače, potpuno saslušanje tih snimaka, za koje je Mušić naveo da su snimljeni „pomoću uređaja kojeg su mu dali federalni istražitelji“, a u čemu je dobrovoljno učestvovao, kako je to potvrdio na upit Sudskog vijeća, Tužilaštvo HNK je predvidjelo u kasnijem dijelu procesa.

Mušić je ponovo ustvrdio da je motiv njegovog svjedočenja to što želi promijeniti način života. 

- Izdali su me na milion načina i uništili su mi dio života. Bio sam spreman umrijeti za njih, a uvijek su me zakidali i omalovažavali da im čuvam stražu, znali su da ih neću izdati, sve sam mogao trpiti..Ja bih bio na njihovom mjestu, a oni na mom...-objašnjavao je Mušić. 

Advokat Rizo Tvrtković i njegov branjenik, Rahman Begluk izjasnili su se da nemaju pitanja niti prigovora na njegovo svjedočenje.

Nada Dalipagić koja brani Markića pročitala je Mušićevo pismo upućeno Rahmanovoj supruzi Melisi, u kojem, između ostalog naveo da „Jozo i Rahman mogu biti oslobođeni ako mu plate 100.000 KM“.

- Ukratko, tražio je novac, ucjenjivao da ne svjedoči i ovo pismo autentično pokazuje o kakvom se svjedoku radi i kakvom je svjedoku Tužiteljstvo dalo imunitet. Dakle, nije objektivan, vrijeđao je i ucjenjivao i zato mu ne bih postavljala pitanja-kazala je Dalipagić. 

Međutim, on je na upit tužioca pojasnio „da taj novac ne bi uzeo, već bi ga dao istražiteljima, kao dokaz“.

Markić je dodao da mu nikada nije prijetio te da spominje neka djela u kojima on nije učestvovao, a naglasio je „da mu je jedini grijeh što ga je poznavao“. 

Advokati ostalih su se izjasnili da će ispitivanje ovog svjedoka otpočeti na sljedećem ročištu zakazanom za 15.juli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.