MOSTAR

Andačić dobio devet godina zatvora, a Hrnjez i Srbić po osam

S uviđaja ispred banke. Avaz

Piše: M.Sm.

25.6.2019

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas je izrečena nepravosnažna presuda kojom su zbog razbojništva na zatvorske kazne osuđeni Renato Andačić (37) i Damir Hrnjez (36) iz Mostara te Krešimir Srbić (53) iz Zagreba. 

Tako je Andačić osuđen na devet godina zatvora, a Hrnjez i Srbić su dobili osam godina zatvorske kazne. Također, ovom trojcu je produžen pritvor u kojem se nalaze od 5. marta ove godine, kada su i uhapšeni.

Podsjetimo, njih trojica su maskirani i naoružani pištoljima upali u poslovnicu Privredne banke Sarajevo u Mostaru, koju su nakon dojave o tome opkolili pripadnici MUP-a HNK.

Budući da su se u tom trenutku u objektu, uz uposlenike i zaštitara, nalazili klijenti, policija je započela pregovarački proces koji je na koncu uspješno obavljen, nakon čega su se razbojnici predali.

Prema optužnici, nakon što su ušli u objekt banke u zaštitara su uperili pištolj i uz prijetnju ga razoružali, nakon čega su se obratili službenicima banke galameći: „Pljačka je, dajte pare, lezite dolje!“ 

Nakon što su ih službenice u strahu za vlastiti život poslušale, iz kase i ladica su uzeli novac raznih apoena u ukupnom iznosu od 837 KM, 1.388 USD, 1.000 DKK i 750 eura, a istovremeno su naređivali uposlenicama banke da otvore trezor koji je bio zaključan šifrom, u čemu nisu uspjeli.

Ubrzo su ispred banke stigli pripadnici MUP-a HNK, koji su blokirali izlaz iz banke pozivajući optužene da se predaju, što su oni nakon izvjesnog vremena i učinili, nakon čega su uhapšeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.