ZLOČIN

Sa žrtvom popili kafu pa je vezali i zaklali nožem

Borka Ožegović (62) ubijena 16. februara 2001. godine

Ubistvo se dogodilo u selu Gornje Ratkovo na Manjači

Piše: O. MATAVULJ

25.2.2019

Prošlo je 18 godina od svirepog ubistva Borke Ožegović (62), koja je vezana i zvjerski zaklana u svojoj porodičnoj kući u selu Gornje Ratkovo na Manjači, a iako je tokom istrage pronađen veliki broj tragova, ubice do danas nisu otkrivene. 

Stravičan prizor

Ožegović je ubijena 16. februara 2001. Tijelo je pronašla rodica Rosa Ožegović, s kojom je Borka trebala otići na izvor po vodu. Tako su se dogovorile, jer je dan ranije Borku nešto preplašilo u šumi, pa nije željela ići sama. Kako se Borka u dogovoreno vrijeme nije pojavila, Rosa je otišla do njene kuće. Vrata su bila otključana pa je ušla i krenula je dozivati, ali i kuditi, misleći da je bez nje otišla na izvor. Kada je ušla u kuhinju, zatekla je stravičan prizor. Borka je sklupčana ležala u lokvi krvi s prerezanim vratom.

Uviđajem je utvrđeno da su joj ubice selotejpom vezale ruke i noge. Potom su je zavezali za kredenac u kuhinji i brutalno zaklali nožem. Dosadašnja istraga pokazala je da su u zločinu učestvovala tri muškarca, koja su, najvjerovatnije, pobjegla bijelim Golfom.

Biološki trag

U kući su pronađeni tragovi koji ukazuju na to da su zločinci sa staricom popili kafu, što znači da ih je uljudno primila u svoj dom. Na kauču su zatečene šoljice od kafe i čaše ispijenog soka, a na njima i otisci prstiju, za koje nikad nije utvrđeno kome pripadaju.

Da se starica borila s napadačima, dokazuje i vlas kose koja je pronađena ispod njenih noktiju. Taj biološki trag mogao bi biti ključan za otkrivanje ubica, ali samo ako bi se imao s čime uporediti, što do sada nije bio slučaj. U istrazi je ispitano na desetine osoba, njih 20 vođeno je na poligraf i svi su prošli.

Tijelo pronašla rodica Rosa Ožegović

Svjedok ratnog zločina?

Kuća Borke Ožegović svega je 300 metara udaljena od prirodne jame Bunarevi, koja je tokom rata pretvorena u masovnu grobnicu. Svega nekoliko mjeseci prije ubistva, iz jame su ekshumirana tijela 26 Bošnjaka pobijenih 1992. godine.

Mještani Bunareva tvrdili su da niko, pa ni Ožegovići, nisu znali za grobnicu do njenog otkrivanja. Iz Tužilaštva BiH svojevremeno je potvrđeno da Borka nije bila njihov svjedok u bilo kojem predmetu.

Nepoznat motiv

Motiv ubistva zvanično nikad nije otkriven. Koristoljublje je isključeno, jer iz kuće ništa nije odneseno. Zanimljivo je i da je Borka tih dana bila sama u kući, jer se njen suprug Miladin tada nalazio na liječenju u banjalučkom Kliničkom centru, što su ubice vjerovatno znale. Nedugo nakon njenog ubistva i Miladin je umro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.