VAŽAN PROJEKAT

U Širokom Brijegu gradi se reciklažni centar vrijedan milion maraka

Ovaj centar gradi se na lokalitetu industrijske zone Trn na parceli od otprilike 5.000 metara kvadratnih

Reciklažni centar. Fena

FENA

16.3.2024

Projekt izgradnje reciklažnog centra i pretovarne stanice u Širokom Brijegu krenut će uskoro u svoju drugu fazu, a krajnji cilj je smanjiti količinu otpada koji se deponira na odlagališta, odnosno reciklirati što više komunalnog otpada i tako stvoriti novu vrijednost.

Ovaj centar gradi se na lokalitetu industrijske zone Trn na parceli od otprilike 5.000 metara kvadratnih, a ukupna vrijednost projekta je 1.166.313 maraka, kazao je u razgovoru za Fenu direktor Javnog komunalnog poduzeća (JKP) "Čistoća" Zoran Slišković.

- U 2018. godini izrađena je investicijsko-tehnička dokumentacija za izgradnju reciklažnog centra s pretovarnom stanicom u Širokom Brijegu, a troškove su finansirali Fond za zaštitu okoliša FBiH i Grad Široki Brijeg. Nakon ishođenja građevinske dozvole 2020. godine krenulo se u prvu fazu radova, a to podrazumijeva pripremne zemljane, betonske, armirano-betonske i bravarske radove, postavljanje metalno-panelne ograde, postavljanje rasvjete, sadnju zelenila u ogradni zid, priključak vode i stavljanje u funkciju sistema za zalijevanje zelenila. Ukupni troškovi prve faze iznosili su 147.420 maraka od kojih je Fond sufinansirao 76.250 maraka, a ostatak Grad Široki Brijeg - kazao je Slišković.

Sredstva Fonda

U drugoj fazi, za koju je Fond za zaštitu okoliša FBiH odobrio sredstva u iznosu 200.000 maraka, planirana je izgradnja glavnog objekta reciklažnog centra.

- Slijedi potpisivanje ugovora s Fondom, a nakon toga ide tender za izvođača radova i nadzor. Rok za sve aktivnosti nakon potpisivanja ugovora je 12 mjeseci. Radi se o izgradnji hale od 383 kvadratna metra, to je glavna hala za prijem kamiona s već selektiranim otpadom, koja ide na traku, balira se i kao takva ima svoju tržišnu vrijednost. Vrijednost radova druge faze je 377.146 maraka, od čega Fond sufinansira 200.000 maraka, a ostatak Grad - naveo je Slišković.

Prije no što reciklažni centar krene s radom bit će potrebno implementirani treću fazu što podrazumijeva opremanje centra s pretovarnom stanicom, postavljanje opreme, traka, kontejnera za selektirani otpad, izgradnju nadstrešnica i prostorija za uposlenike/upravni prostor.

- Teško je predvidjeti kada bi centar trebao biti pušten u rad. Ako se sve posloži pa drugu fazu završimo u idućih 12 mjeseci, ako bi za opremanje centra imali podršku Fonda i drugih viših nivoa, kantonalnih, federalnih, pa i od EU fondova, onda je moguće da centar krene s radom u 2026. godini - istakao je Slišković.

Naglasio je kako će značaj ovoga centra biti veliki za Široki Brijeg i njegove stanovnike.

- Centar ima višestruku korist prvenstveno za grad. Primarno značenje je usaglašavanje načina upravljanja otpadom na lokalitetu Širokog Brijega u skladu sa strategijom zaštite okoliša FBiH i planom gospodarenja otpadom u Federaciji. Krajnji cilj je smanjiti količine komunalnog otpada koji završi na deponiji, reciklirati što više komunalnog otpada, te tako stvoriti novu vrijednost, a u konačnici time smanjiti financijske troškove Grada i JKP-a Čistoća - kazao je Slišković.

Početak recikliranja

Što se tiče stanovnika Širokog Brijega, direktor JKP-a Čistoće naglašava kako bi realizacija ovoga projekta trebala donijeti uštede, a nikako poskupljenje usluga.

- S ovim projektom bi u Širokom Brijegu mogli stvoriti temelje za ozbiljan početak recikliranja, iako smo i do sada imali malih koraka. Naime, podjelili smo 330 kompostera za biorazgradivi otpad našim korisnicima koji imaju vrtove. Također, imamo i dva zelena otoka na kojima su postavljeni kontejner za tekstil i e-otpad (elektronski i elektronički), koje naši građani za sada "dobro pune" - kazao je Slišković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.