MEĐUNARODNI AERODROM

Turkish Airlines više neće biti najveći prevoznik iz Sarajeva, poznato ko će ga prestići

Oba ova prevoznika lete na relaciji Sarajevo–Istanbul, s tim da novi lider ima liniju za "sporedni" aerodrom Sabiha Gokčen

Turkish Airlines: Prestiže ga Pegasus Airlines. Facebook

E. Ć.

9.1.2024

Međunarodni aerodrom u Sarajevu zabilježio je pad u 2023. od 1,1 posto manje putnika (15.341) u odnosu na godinu ranije.

Razlog je što je aerodrom izgubio bazu Wizz Aira koja je u 2022. godini akumulirala oko 400.000 ljudi. Međutim, očekuje se da će pravi rast saobraćaja na aerodromu u 2024. godini.

Podsjetimo, nekoliko novih prevoznika će pokrenuti linije kao što su Ryanair, SunExpress, te vjerovatno jedna skandinavska kompanija.

Prema procjenama, očekuje se da će sarajevski aerodrom tokom prvog kvartala 2024. godine imati ukupno 350.530 sjedala na raspolaganju putnicima.

Najveći prevoznik će biti turski Pegasus Airlines, koji će tu ulogu uzeti od Turkish Airlinesa, koji je godinama bio najveći operater, prenosi Biznisinfo.

Oba ova prevoznika lete na relaciji Sarajevo–Istanbul, s tim da Pegasus ima liniju za "sporedni" aerodrom Sabiha Gokčen.

Podsjetimo, Ryanair će na proljeće pokrenuti letove iz Sarajeva prema šest gradova, i to: Brisel, Geteburg, London, Memingen, Milan i Solun, pa se očekuje da ova niskotarifna aviokompanija preuzme poziciju najvećeg operatera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.